به طور کلی یوگا یک تمرین ذهنی و بدنی است که سبکهای مختلف آن حالتهای فیزیکی، تکنیکهای تنفسی و مدیتیشن یا آرامش را ترکیب میکند تا باعث ارتقای سلامت ذهنی و جسمی شوند . یوگا را شاید بتوان در دسته ورزش ها طبقه بندی کرد زیرا نوعی ورزش ذهن و جسم است که منبع آن را بیشتر هند باستان میدانند اما درباره زمان و مکان دقیق پیدایش آن اطلاعات دقیقی در دسترس نیست ولی هر انچه که هست با اطمینان میتوان گفت که یک تمرین منظم یوگا میتواند استقامت،تمرکز، قدرت، آرامش، انعطافپذیری و تندرستی را افزایش دهد. یوگا در حال حاضر نیز یک ورزش محبوب در سراسر جهان است که افراد زیادی با تکنیک های آن به تندرستی خود کمک میکنند . در ادامه با ما همراه باشید با عناوین زیر :
- یوگا چیست ؟
- تاریخچه یوگا
- 8 مرحله مهمی که درباره یوگا باید بدانید
- چاکراها در یوگا
- معرفی 25 نوع مختلف یوگا ، تکنیک ها و اهداف
- یوگا را از کجا و چگونه شروع کنیم ؟
- 18 فایده بی نظیر یوگا
- یوگا برای چه کسانی مضر است ؟
- تفاوت یوگا و مدیتیشن و پیلاتس
- تغذیه مناسب برای یک یوگی
- روز بین المللی یوگا
- دایرة المعارف یوگا
یوگا چیست ؟
کلمه “یوگا” از ریشه سانسکریت کلمه ”yuj” گرفته شده است که به معنای ” اتحاد ” ، “بندگی و عبودیت” یا “متعهد و ملزم ساختن” است و میتوانیم آن را به عنوان متحد کردن ذهن و بدن با استفاده از کنترل نفس تعریف کنیم .
یوگا شامل طیف گسترده ای از اعمال متفکرانه و به عبارتی خود انضباطی است، مانند مدیتیشن ، مانترا یا ذکر ، دعا، کنترل و تکنیک های تنفس ، کنترل رژیم غذایی ، تفکرمثبت ، مناسک مخصوص و حتی اعمال ایثارگرانه و … ، یا از دیدگاه برخی ها یوگا یک سبکی از زندگی ست و یا برخی از طرفداران و اساتید یوگا معتقدند هدف نهـایی این تمرینات ، رسیدن به کالیالی (رهـایی یا آزادی نهـایی) اســت.
نکته ای که در این ورزش بسیار اهمیت دارد تمرینات مستمر است تا منجر به پرورش روح ، تمرکز ، انعطاف پذیری بدن، تقویت استخوانها وعضلات، هارمونی میان اندام ها و سیستم عصبی ، تناسب اندام و طراوت و شادابی در فرد شود .
تاریخچه یوگا
هیچ اتفاق نظری درباره زمان پیدایش یوگا وجود ندارد اما درباره خاستگاه آن اکثرا معتقدند که هند باستان و مکتب ودایی ( Vedic origins ) است .
اولین منابع مربوط به وداها، تنها متونی هستند که از دوره ودایی اولیه حفظ شده و حاوی ارجاعاتی به اعمال یوگا است که عمدتاً مربوط به مرتاضان در حاشیه برهمنیسم است. بعد از آن مفاهیم سیستماتیک یوگا مانند متون اولیه بودایی، اوپانیشادهای میانی، و بهاگاواد گیتا و شانتی پاروا مهابهاراتا ، در متون مربوط به قرن بیستم شروع به ظهور می کنند. با گذشت زمان، يوگا در دیگر مکاتب شرقی گسترش یافت و اساتید یوگای باستان در جهت استاندارد کردن یوگا، گام برداشتند و سبک های کلاسیک یوگا در هند بوجود آمد که این سبک ها، از همان دوران در تمدن های شرقی تمرین می شد ولی تا قرن نوزدهم میلادی در بین کشورهای غربی طرفدار نداشت تا قرن بیستم . کم کم یوگا گسترش چشمگیری در تمام جهان یافت و محبوبیت بالایی به دست اورد تا جایی که، هم اکنون در تمام کشورهای دنیا اساتید یوگا، به تعلیم علاقمندان این ورزش مشغولند .
8 مرحله مهمی که درباره یوگا باید بدانید :
- یاما (پنج موردی که ممنوع است ) : آهیمسا (عدم خشونت، عدم آسیب رساندن به دیگر موجودات زنده)، ساتیا (راستگویی، عدم دروغ)، استیا (عدم دزدی)، برهماچاریا (تجرد، وفاداری به شریک) و آپاریگراها (نداشتن بخل، عدم مالکیت).
- نیاما (پنج موردی که باید مراعات شود ) : Śauca (پاکی، شفافیت ذهن، گفتار و بدن)، سانتوشا (رضایت، پذیرش دیگران و شرایط خود)، تاپاس (مراقبه مداوم، استقامت، ریاضت) ، Svādhyaya (مطالعه خود، تأمل در خود، مطالعه وداها)، و Ishvara-Pranidhana (تفکر در مورد خدا / هستی برتر / خود واقعی).
- آسانا (Asana) : حرکات و مدلهای قرارگیری بدن.
- پرانایاما (Pranayama) : تکنیک های تنفس برای تعادل جسمی و روانی
- پراتیاهارا( Pratyahara): تکنیک هایی برای جدا کردن ذهن از حواس برای تعادل روانی و آرامش
- دهارانا ( Dharana) : تثبیت توجه به یک شی واحد در واقع تمرکز .
- دهیانا (Dhyana) : تأمل شدید در ماهیت موضوع مراقبه ، مدیتیشن .
- سامدی (Samadhi ): تکنیک های پیشرفته مدیتیشن و روش های روانی که پس از تمرین منظم برای آگاهی جهانی به دست می آیند.
چاکراها :
” چاکرا ” در زبان سانسكريت، به معني چرخ يا صفحه است كه باعث جريان پيدا كردن و گردش انرژي در بدن ميشود. هفت چاكرا در بدن وجود دارد، كه به مراکز انرژی و قدرت معنوی در بدن اشاره دارند و از پايينترين قسمت ستون فقرات شروع ميشود و تا فرق سر ادامه دارد. هر چاكرا، مطابق با رشتههاي اعصاب و اندامهاي اصلي بدن فعاليت ميكند. هدف اين نوع مديتيشن، باز كردن چاكراها و تنظيم فعاليت آنهاست. هر چاكرا در بدن، با رنگ مخصوصي شناخته ميشود.
انواع مختلف یوگا ، تکنیک ها و اهداف
Kundalini Yoga / یوگا کندالینی
یوگای کندالینی که به عنوان “یوگا آگاهی” نیز شناخته می شود و در مورد اتصال به انرژی معنوی فردی ما است. کوندالینی یوگا انرژی نهفته شاکتی را بیدار می کند. این انرژی معنوی در پایه ستون فقرات یعنی چاکرای هفتم قرار دارد. یوگی ها معتقدند که انرژی شاکتی مانند یک مار پیچ خورده ایست که در پایه ستون فقرات برانگیخته نشده است. بنابراین، انرژی فعال به سمت ستون فقرات حرکت می کند و به سلامت معنوی شما کمک می کند. یوگا کندالینی برای استرس، اضطراب، افسردگی و عملکرد شناختی بهتر نیز مناسب است. همینطور هدف از این یوگا در طول فعال سازی و با تمرین منظم، هدایت ما به سوی روشنگری معنوی است. شاید جایی برای آن اصطلاح “بیداری کندالینی” را نیز بیان کنند .
حرکات با یک شعار شروع می شود و به دنبال آن پرانایاما، عمل تنفس کنترل شده و دقیق انجام می شود. سپس نوبت کریا یعنی مجموعه ای از وضعیت ها یا مودراها (موقعیت خاص دست) است و پس از آن فرد پرانایاما، آواز خواندن و مدیتیشن را انجام می دهد.
Vinyasa Yoga / وینیاسا یوگا
به این شکل از یوگا، یوگا «جریان» نیز میگویند. کلمه “Vinyasa” دارای دو بخش است که Vi به معنای تنوع و Nyasa به معنای در محدوده های مقرر است.
وینیاسا یوگا شامل تکنیک های حرکتی و تنفسی است. جریانی از وضعیت ها را با تنفس کنترل شده ایجاد می کند که جریان زندگی را تکرار می کند. برای مثال، یوگیهای وینیاسا جریان را با حالت کودک آغاز میکنند و جریان را با حالت مرگ (ساواسانا) خاتمه میدهند. در واقع انتقال به هر وضعیتی که نشان دهنده حرکت در طول زندگی است. مدیتیشن بخشی از تمرینهای پیشرفته یوگای وینیاسا است و باعث میشود فرم آن ذهنیتر شود. اغلب اوقات بین پوزیشنها برای استراحت زمان میدهند و ممکن است بسته به ترجیح مربی، سرعت آن متفاوت باشد. این متد از یوگا انتخاب خوبی برای کسانی است که تمرینات با شدت بالا را دوست دارند. علاوه بر این، وینیاسا یوگا برای اضطراب، افسردگی، فشار خون و خواب ایده آل است.
برای یک مبتدی در وینیاسا یوگا، مجموعه حرکات ایده آل از آغاز تا پایان موارد زیر خواهد بود:
ژست پلانک (کامباکاسانا)
ژست زانو-سینه-چانه (اشتانگا نماسکارا)
ژست کبرا (بوجانگاسانا)
ژست سگ رو به پایین (Adho Mukha Svanasana)
Ashtanga Yoga / آشتانگا یوگا
آشتانگا یوگا شاخه مستقیم یوگا سوتراهای حکیم پاتانجلی است. کلمه ashtanga که به عنوان فرم یوگا برای کاهش وزن معروف است، مشتق شده از کلمه هشت در سانسکریت میباشد. هدف از این نوع یوگا پاکسازی ذهن و بدن است و بهترین راه برای انجام این کار حرکت سریع است. آشتانگا یوگا یک تمرین چالش برانگیز است. و
آنچه در این یوگا باید انتظار داشت: سلام بر خورشید ، حالت های تکراری ، جریان پویا Vinyasa، تعریق و سرعت سریعتر است .
آشتانگا یوگا دارای هشت رکن است: اصول، انضباط شخصی، آسانا و وضعیت بدن، پرانایاما، گوشه گیری، تمرکز، مراقبه و نجات.
برخی از انواع مختلف آساناهای رایج در آشتانگا یوگا عبارتند از:
- پادماسانا
- سیمحسن
- پروانه
- کاپالباتی پرانایاما
- آنولوم ویلوم پرانایاما
- سوریا بهدی پرانایاما
- چاندرا بهدی پرانایاما
اگر به دنبال یوگا برای تسکین اضطراب و استرس، کمردرد یا کاهش چربی هستید، آشتانگا بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
Hatha yoga / هاتا یوگا
کلمه سانسکریت Hatha به معنای “زور” است و هاتا یوگا قدرت و تعادل بدن را بازیابی می کند. این نوع یوگا بر روی هماهنگی بین چاکراها و نقاط انرژی کار می کند. هاتا یوگا شامل حالات و موقعیت های فیزیکی زیادی است که بدن و ذهن را متعادل می کند. تحقیقات نشان میدهد که هاتا یوگا به ما کمک میکند تا از استرس دور شویم، از نظر بدنی متناسب و چابک بمانیم و ما را جوانتر نشان دهد. همچنین، تمرین مداوم منجر به کاهش وزن و تقویت عضلات می شود. هاتا یوگا اغلب با کلاسهای وینیاسا مقایسه میشود، زیرا آساناهای مشابهی دارند و آنها را با تکنیکهای تنفسی خاص انجام میدهند . با این حال، در هاتا یوگا، افراد با سرعت بسیار کمتری حرکت میکنند تا از اجرای صحیح هر ژست اطمینان حاصل شود. در این متد موارد زیر انجام میشود :
- تمرین تمرکز یا مدیتیشن
- یک سری حرکات پیچشی، خم شدن یا تا شدن.
- تکنیک های تنفسی
- سلام بر خورشید
Yin yoga / یین یوگا
یین یوگا ترکیبی از هنرهای رزمی و یوگا است و هدف از آن کاهش سرعت حرکات و چرخش به داخل برای رسیدن به بافت های همبند عمیق بدن است. این فرم باعث افزایش گردش خون در مفاصل و بهبود انعطاف پذیری عضلانی می شود. آساناها حداقل یک دقیقه طول می کشد و با تمرین، می توان همان حالت را برای پنج دقیقه یا بیشتر نگه داشت. همچنین می توانید تمرینات تنفسی جفتی را در حین کشش عضلاتی که به ندرت جلب توجه می کنند، انتظار داشته باشید.. یین یوگا همچنین از وسایلی مانند بلوک و پتو به خوبی استفاده می کند.
آنچه در یین یوگا باید انتظار داشت:
- اتاق بدون گرما
- نگه داشتن وضعیت بدن برای مدت طولانی
- یافتن راحتی در ناراحتی – تمرکز بر روی نگه داشتن حالت ها و چرخش به داخل برای انجام سکون در تنفس و در ذهن
- تنفس متمرکز/عمیق
- فرم آهسته تر و مراقبه ای یوگا
Iyengar yoga / آیینگار یوگا
اگر نوع تکنیکیتری از یوگا میخواهید که قدرت و انعطافپذیری را بیشتر کند، این شکل از یوگا برای شما مناسب است. در یوگا آیینگار تعادل در درجه اول است و در نتیجه به تقویت توانایی ما در تعمیق کشش با تکنیک های خاص خود کمک می کند. این نوع یوگا شبیه به یوگا وینیاسا است و نام خود را از B.K.S آینگار، گرفته است که یکی از برجسته ترین معلمان یوگا در جهان است. در این متد از وسایلی مانند بلوکهای یوگا و کمربند برای کامل کردن حالتها استفاده میکنند.
از فواید این یوگا میتوان به افزایش انعطاف پذیری ، آرامش ذهنی ، تسکین درد ، بهبود تعادل ، محافظت در برابر برخی بیماری ها ، بهبود تنفس و تقویت عضلات اشاره کرد.
یک مطالعه نشان می دهد که یوگا آیینگار به طور موثری اختلالات اسکلتی عضلانی که فرد با درد شدید کمر و گردن مواجه می شود را درمان می کند. همچنین به درمان بیماری های زنان و گوارش نیز کمک می کند.
از آینگار یوگا چه انتظاری باید داشت:
- حالت های بسیار فنی برای هم ترازی و ثبات
- استفاده از وسایل (برای جلوگیری از خطر آسیب) و دستیابی به قدرت و تعادل
- تمرینات تنفسی خاص
- ژست ها برای مدت طولانی نگه داشته می شوند
- ژست های چالش برانگیز
Bikram Yoga / بیکرام یوگا
یوگا بیکرام را اغلب با نام «یوگای داغ» نیز میشناسند اما این دو روش متفاوت هستند و شاید به خاطر محیطی که در آن این یوگا انجام میشود این نام را برایش انتخاب میکنند . بیکرام شامل 26 حالت و دو حالت تنفسی در کلاسی 90 دقیقه ای است. که کلاس تا 105 درجه فارنهایت یعنی حدود 40 درجه سانتی گراد گرم است و 40 درصد نیز رطوبت دارد . و دلیل این گرما تعریق بیشتر و دفع سموم است . همینطور گردش خون و متابولیسم را افزایش می دهد . این کلاس ها برای افرادی که تازه کار هستند می تواند دشوار باشد .
power yoga / یوگای قدرتی
اگر به دنبال نوعی یوگا هستید که ضربان قلبتان را بالاببرد این یوگا را انتخاب کنید . این متدی بیشتر برای ورزشکاران و افرادی که خواستار تحرک زیاد هستند طراحی شده است و به نوعی میتوان گفت یوگای آشتانگا با سرعت بالا است .
در این روش فرد باید حرکات یوگا را با سرعتی بسیار سریعتر و فعالتر انجام دهد و به جای توقف بین وضعیت ها بدان گونه که در یوگای سنتی می بینیم، هر حرکت به حرکت بعدی متصل است و شبیه به یک تمرین شدید هوازی است. این تمرینات برای تقویت عضلات و همچنین انعطاف پذیری بسیار عالیست .
Restorative Yoga / یوگای ترمیمی
همانطور که از نام آن پیداست، این نوع یوگا به بهبود و حمایت از بدن کمک می کند. هدف این است که بدن را با استراحت و تعادل “بازیابی” کند. حرکات آن کمک میکند تا سیستم عصبی پاراسمپاتیک را فعال شوند و با فعالسازی به «استراحت و هضم و بازیابی » کمک میکند.
در یوگای ترمیمی تنفس آهسته و حرکات آرام و کنترل شده است و استفاده از بلوکها، تکیهگاهها یا پتوهای مخصوص برای کمک به حالتها و حفظ وضعیتهای طولانیتر بدون اعمال فشار اضافی در این روش رایج است .
یوگای ترمیمی باعث رهایی از تنش ، کاهش فشار خون ، افزایش احساس آگاهی و آرامش نیز میشود .
Prenatal yoga / یوگای قبل از تولد
مادران باردار می توانند این نوع یوگا را برای کمک به کاهش اضطراب و همچنین تقویت بدن خود برای آمادگی برای زایمان انجام دهند. ورزشها شامل تمرینات کف لگن، آساناهای تنفسی و راههایی برای افزایش انعطافپذیری هستند. هدف یوگای قبل از تولد کاهش ناراحتی و دردهای مرتبط با بارداری است. یوگای قبل از تولد چند تمرین تنفسی مفید را آموزش می دهد که می تواند در طول زایمان بسیار مفید باشد. برخی از تکنیک های آموزش داده شده در یوگای دوران بارداری نیز می توانند بخشی از یوگای پس از زایمان باشند. این فرم به مادران تازه وارد کمک می کند تا مقداری از وزن خود را در دوران بارداری نیز کاهش دهند.
Aerial Yoga / یوگای هوایی
اگر به ژیمناستیک یا حرکات آکروباتیک علاقه دارید، یوگا هوایی برای شما مناسب است. در این یوگا از بانوج یا تاب یوگا استفاده می کنند که کمک میکند تا وضعیت های یوگای معکوس را انجام دهند. بسیاری از حالات این متد از رقص، برخی تمرینات پیلاتس و البته ژیمناستیک آکروباتیک الهام میگیرد.
این یوگا برای کسانی که از کمردرد رنج میبرند، کشش عمیقتری را امکانپذیر میکند که روی تشک یوگا قابل دستیابی نیست در نتیجه راحتتر است . از فواید آن میتوان به این موارد اشاره کرد : چربی بدن را می سوزاند ، انعطاف پذیری را بهبود می بخشد ، مشکلات تنفسی را درمان می کند ، باعث تسکین استرس می شود ، وضعیت کلی بدن را بهبود می بخشد.
این روش از یوگا برای زنان باردار یا افرادی که با سرگیجه دست و پنجه نرم می کنند مناسب نیست .
AcroYoga / آکرو یوگا
آکرویوگا مانند یوگای هوایی است اما شامل بانوج یا تاب یوگا نیست ، در عوض، این نوع یوگا همراه با یک شریک یا گروه انجام میشود. سه نقش در این متد وجود دارد که شرکتکنندگان انتخاب میکنند، یا پایه (فردی که مسئول حرکت است)، پروازکننده (فردی که حرکت میکند)، و نقطهنظر (فردی که کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که حرکات به آرامی انجام میشوند).
Jivamukti yoga/ جیواموکتی یوگا
یوگا Jivamukti بسیار شبیه به سبک وینیاسا یوگا است که اصول یوگا را برای زندگی مدرن ترسیم می کند. اغلب هر کلاس یک موضوع را بررسی می کند، این می تواند از طریق تغییر، پرانایاما (تمرینات تنفسی) یا موسیقی باشد. این موضوع به طور کلی در ابتدای کلاس معرفی می شود و در طول مدت کلاس همراه با حرکات مخصوص در هم تنیده می شود. یکی از اصلیترین تمایزهای یوگا جیواموکتی این است که شرکتکنندگان را تشویق میکند تا به رژیم غذایی وگان پایبند باشند. این به این دلیل است که عنصری برای حمایت آنها از یاما آهیمسا، یا تمرین و تعهد آنها به عدم خشونت است.
این یوگا یک سبک قوی از یوگاست و انعطاف پذیری، قدرت و تعادل را افزایش می دهد همینطور باعث افزایش آگاهی از خود و انرژی درون میشود ، گردش خون را بهبود می بخشد و استرس را نیز کاهش می دهد.
Anusara yoga / یوگا آنوسارا
یوگا آنوسارا بر اساس فلسفه خاص خود که هر موجود ذی شعوری نیز خوب است عمل میکند و منبع واژگان خاص خود را دارد. اساتید این سبک اصول جهانی همسویی را یاد میدهند و در عین حال شرکتکنندگان را تشویق میکنند که به درون خود تمرکز کنند تا انرژی خود را متعادل و ارتباط خود را با معنویت تقویت کنند.
Sivananda yoga / سیواناندا یوگا
هدف سیواناندا یوگا ارتقای رفاه کلی است و ریشه های عمیقی در یوگای کلاسیک دارد. این روش در نهایت در مورد تصدیق آگاهی از خود و انگیزه دادن به فرد است. همینطور کاهش استرس و افزایش انرژی نیز از اهداف آن است .
Yang Yoga / یانگ یوگا
یانگ یوگا تقریبا هاتا، وینیاسا و آشتانگا را با هم ترکیب می کند و نقطه مخالف یین یوگا است . این روش پرانرژی تر است و بر پرورش نیرو، استقامت، کاهش تنش در بدن و ساخت توده عضلانی تمرکز دارد. بهبود گردش خون ، افزایش استقامت و بهبود انرژی ، بدن و ذهن آرام ، جریان ثابت با تنفس همزمان از فواید این یوگا است .
Buti yoga / بوتی یوگا
بوتی یوگا در مورد کار در سطح معنوی و فعال کردن انرژی درونی یا چاکراها است. این نوع یوگا از حرکات رقص قبیله ای الهام می گیرد و تمرینات کاردیو را با تمرینات یوگای عمیق ترکیب می کند. این نوع کلاس دارای توالی هایی مانند کلاس vinyasa است، فقط با سرعت بیشتر. از ویژگی های انجام آن ، سکانس های سریع ، ادغام موسیقی معاصر ، پیام نشاط بخش پذیرش خود و تعریق بسیار میباشد .
Karma Yoga / کارما یوگا
در زبان سانسکریت، کارما به معنای “عمل یا انجام دادن” است. بسیاری از کسانی که کارما یوگا را تمرین می کنند، می دانند که این شکل از یوگا راهی برای ایجاد ارتباط عمیق تر با معنویت آنهاست. هدف از آن آن این است که کسانی که تمرین می کنند با تسکین جسم و ذهن ، رضایتمند باشند و از این طریق به زندگی کامل می رسند و برای نفس خود عمل نمیکنند بلکه هدف خیری بزرگتر است .
در این روش تمرین تفکر مثبت و افکار ناب ، آموختن درس های ایثار و پذیرش خود و پذیرش نظم و انضباط انجام میشود .
Viniyoga / وینی یوگا
وینی یوگا در سانسکریت به معنای «کاربرد مناسب» است. این روش یک رشته شفابخش و کل نگر است که کل فرد (بدن، نفس، ذهن، رفتارها، احساسات و روح) را به روشی به هم پیوسته مورد خطاب قرار می دهد. در این متد، ابزارهای یوگا: آسانا (حرکت و وضعیت بدن)، پرانایاما (تنفس)، مانترا، آواز ودایی، مراقبه و موارد دیگر برای برآوردن نیازها و ظرفیتهای فردی هر فرد اصلاح میشوند. وینی یوگا تمرینی فردی است که در آن می آموزند چگونه وضعیت ها و اهداف خود را با توجه به توانایی و نیازهای خاص خود انتخاب کنند و برای افرادی که آسیب دیده اند یا عمل جراحی کرده اند و در حال بهبود می باشند، مناسب است. هر فرد بر اساس نیازها و توانایی های فردی خود می تواند تمرینات خود را تعدیل و تغییر دهد. تمرکز در تمرینات بر روی حرکات کششی است. قبل از حرکات کششی بدن گرم میشود و همین امر احتمال آسیب دیدگی را پایین می آورد.
Tantra yoga / تانترا یوگا
کلمه تانترا به معنای “بافتن یا گسترش دادن” است. بنابراین، ایده یوگای تانترا این است که بسیاری از تمرینهای یوگا، و دیگر سبکها و آموزههای معنوی را در کنار هم ببافید تا با دیگران و کائنات ارتباط برقرار کنید. هنگامی که به طور مداوم تمرین کنید، تانترا یوگا می تواند به شما کمک کند تا با آنچه هستید هماهنگ شوید، به اهداف خود برسید، و وقتی با شریک زندگی خود انرا انجام دهید، میتوانید رابطه خود را عمیق تر کنید .
Jnana Yoga / جنانا یوگا
یوگا جنانا یوگای دانش عقلی و خرد عملی است. این فرم بیشتر بابت تحقیق درباره درون خود از طریق مراقبه است . فرد دانش را تجربه می کند و درک شهودی را توسعه می دهد و یاد می گیرد که خود را از خود واقعی جدا کند.
یوگا جنانا شامل سه مرحله اصلی است:
سروانا (شنیدن یا قرار گرفتن در معرض دانش)،
Manana (تفکر و بازنگری خرد برای درک بهتر)،
Nididhyasana (مراقبه).
یوگا جانانا یکی از چالش برانگیزترین اشکال یوگا برای تمرین است، زیرا به ذهن باز نیاز دارد.
Raja Yoga / راجا یوگا
راجا یوگا در سانسکریت به معنای پادشاه است. راجا یوگا با نامهای «یوگای کلاسیک»، «پادشاه یوگیها» یا «یوگای ذهن» نیز شناخته میشود. به آن آشتانگا یوگا نیز می گویند. کلمه آشتانگا به عدد هشت اشاره دارد و آشتانگا یوگا نیز شامل هشت مرحله است که قبل تر به آنها اشاره کردیم.
در این روش آساناها را می توان در طول زمان تمرین و جلا داد تا به کمال برسند. به عنوان مثال، برخی از آساناهای رایج در آشتانگا یوگا عبارتند از: پادماسانا (ژست نیلوفر آبی)، سیمهاسانا (ژست شیر)، بهادراسانا (ژست پروانه و غیره).
بسیاری از تمرینات تنفسی یا پرانایاما، مانند کاپالبهاتی، آنولوم ویلوم، سوریا بهدی، چاندرا بهدی و غیره، آن را برای مبارزه با استرس روزانه مناسب میسازند. اگر می خواهید یوگا برای اضطراب، تسکین استرس یا کمردرد انجام دهید، راجا یوگا برای شما مناسب است.
Bhakti Yoga / باکتی یوگا
باکتی از باج به معنای پرستش یا دوست داشتن خدا آمده است. برخی افراد باکتی یوگا را راهی برای رهایی خود از چرخه تولد و مرگ ابدی می دانند. پیمودن این مسیر معنوی به اتحاد روح یا «آتمان» فرد با برهمن یا «واقعیت واقعی» کمک میکند. بسته به نوع باکتی که برای پیروی انتخاب می کنید، به عنوان نوع خاصی از جانبازان یا باکت ها شناسایی می شوید.
- آرتا – مضطرب
- Artharthi – کسی که خواهان ثروت مادی است
- جیجناسو – کنجکاو
- جنانی – خودآگاه
Face yoga / یوگای صورت
شامل ماساژ و تمریناتی است که عضلات صورت شما را نرم و آرام می کند تا استرس، تنش و نگرانی را از بین ببرد. این نوع یوگا در چند سال اخیر رایج شده است. پیروان فکر می کنند که این نوع یوگا پیری را معکوس می کند و شما را تا یک دهه جوان تر نشان می دهد.
svaroopa yoga / سواروپا یوگا
یک سبک درمانی از یوگا است که از انواع حرکات یوگا برای کاهش سفتی در بدن استفاده می کند و باعث انعطاف پذیری مخصوصا در ناحیه ستون فقرات میگردد. این یوگا برای افراد مبتدی مناسب است و توسط راما برچ ابداع گردیده.
یوگا را از کجا و چگونه شروع کنیم ؟
برای تمرین یوگا لازم نیست انعطاف پذیر باشید در واقع، یوگا به شما کمک می کند تا انعطاف پذیر شوید. از آنجایی که سبکهای مختلف یوگا، از ملایم تا شدید، وجود دارد، شما باید استاد و سبکی را پیدا کنید که با نیازها، تواناییها، محدودیتها، شرایط فیزیکی فعلی شما مطابقت داشته باشد. مطمئن شوید که معلم در مورد وضعیت سلامتی و سطح آمادگی شما مطلع است و شما را مجبور به حرکاتی که در توانتان نیست نکند .
برای پیشرفت و حرکات پیچیده نیز عجله نکنید زیرا تسلط با تمرین به دست خواهد آمد.
لباسهای راحت، کشی یا کمی گشاد بپوشید و کفشهای خود را در بیاورید.
یک کلاس یوگا باید باعث شود که شما احساس نشاط، آرامش و سرحالی کنید بنابر این بیشتر صبح ها این ورزش پیشنهاد میشود . سعی کنید دو بار در هفته یا بیشتر یوگا کنید و بین آن وقفه نیاندازید تا بدن عادت کند .
لنزهای تماسی، ساعت مچی و سایر لوازم جانبی را از خود جدا کنید و اگر موهای بلند دارید از بالا ببندید.
با شکم پر یوگا نکنید.
از یک تشک ضد لغزش استفاده کنید که طول مناسب قدتان داشته باشد تا بتوانید کاملاً به پشت دراز بکشید.
ابتدای کار بدن را گرم کنید تا برای کشش های پیچیده، ماهیچه ها روان باشند.
در محیطی آرام و در سکوت تمرین کنید و دمای فضای تمرین را به گونه ای تنظیم کنید که احساس خوبی داشته باشید .
اگر اجرای حرکتی را به درستی درک نکردید حتما از مربی بخواهید که مجددأ آنرا برای شما توضیح و اجرا کند تا به سبب اجرای نا صحیح حرکت دچار آسیب دیدگی نشوید.
برای انجام تمرینات یوگا به تجهیزات پیچیده ای نیاز ندارید، یک مت تمرینی، پتو، بالش دست، یک کمربند مخصوص یوگا و یک لباس راحت همه وسایلی است که برای انجام تمرینات این ورزش نیاز دارید .
فواید بی نظیر یوگا
تحقیقات علمی در مورد فواید یوگا هنوز به طور قطع اثبات نشده اما این باور وجود دارد که یوگا برای رفاه و آرامش روح و جسم ما بسیار مفید است و می تواند تاثیرات شگرفی بر روی ذهن و روح انسان داشته باشد. به یاد داشته باشید که نمی توان فواید یوگا را در یک بازه زمانی کوتاه احساس کرد چون این ورزش در بلند مدت و استمرار است که نتیجه بخش خواهد بود .
1-یوگا انعطاف پذیری را بهبود می بخشد
در سال 2016، دو سازمان پیشرو یوگا، یوگا ژورنال و اتحادیه یوگا، یک نظرسنجی در سراسر جهان انجام دادند که به بررسی آمارهای مختلف در مورد یوگا در تلاش برای سنجیدن ارزش و محبوبیت آن بود. بیشترین دلیلی که افراد یوگا را انتخاب کرده بودند “افزایش انعطاف پذیری” بود. انعطاف پذیری جزء مهمی از سلامت جسمانی است. یوگا سبک های زیادی دارد که شدت آن در دسته های زیاد ، متوسط و خفیف ارزیابی میشود. مشخص شده است که حتی سبکهای با شدت کم نیز انعطافپذیری را افزایش میدهند. به نظر میرسد یوگا برای بهبود انعطافپذیری در بزرگسالان ۶۵ سال و بالاتر نیز مفید است. کاهش انعطاف پذیری بخشی طبیعی از پیری است، و یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که یوگا هم سرعت افت بدن را کاهش می دهد و هم انعطاف پذیری را در افراد مسن بهبود می بخشد.
2- یوگا به کاهش استرس کمک می کند
انجمن روانشناسی آمریکا اخیراً به اشتراک گذاشته است که 84٪ از بزرگسالان آمریکایی تأثیر استرس طولانی مدت را احساس می کنند. بنابراین، منطقی است که دومین دلیلی که مردم چرا یوگا انجام می دهند، کاهش استرس بود. خوشبختانه، علم تأیید می کند که یوگا در کاهش استرس عالی است. اما به یاد داشته باشید تمرین فیزیکی تنها یکی از جنبه های یوگا است. مدیتیشن، تمرین تنفس و مراسم شنیداری، مانند ذکر ، همگی به طور قابل توجهی تنش را کاهش داده و استرس را کاهش می دهند.
3- یوگا سلامت روان را بهبود می بخشد
تصور میشود که اختلال افسردگی اساسی یا MDD یکی از شایعترین اختلالات سلامت روان در جهان است. یک متاآنالیز در سال 2017 ، 23 مورد بهبودیافته که در روند بهبود ، یوگا انجام میدادند را مورد بررسی قرار داد و متوجه تاثیر بسزای یوگا شد. یک درمان جایگزین موثر برای MDDرا میتوان درمانهای یوگا مبتنی بر حرکت و تمرینهای مبتنی بر تنفس در نظر گرفت که به طور قابلتوجهی علائم افسردگی را بهبود میبخشند.
4- یوگا ممکن است التهاب را کاهش دهد
اغلب، یکی از عوامل تشکیل دهنده ی برخی بیماری ها “التهاب مزمن” است. بیماری قلبی، دیابت، آرتریت، بیماری کرون و بسیاری از بیماری های دیگر با التهاب طولانیمدت همراه هستند. در یک تحقیق 15 مطالعه تحقیقاتی را بررسی کردیم و به یک نتیجه مشترک دست یافتیم : یوگا با سبکها، شدتها و مدتهای مختلف نشانگرهای بیوشیمیایی التهاب را در چندین بیماری مزمن کاهش میدهد.
5- یوگا شما را قوی تر میکند
در حالی که بیشتر مردم یوگا را با کشش و انعطاف پذیری مرتبط می دانند، برخی از انواع کلاس های یوگا را نیز می توان تقویت کننده در نظر گرفت. این فقط به سطح کلاس، رویکرد و استاد بستگی دارد. اثربخشی یوگا در افزایش قدرت در چندین زمینه خاص مورد مطالعه قرار گرفته است؛ به عنوان مثال، در مورد افراد مبتلا به سرطان سینه یا بر روی پرسنل نیروی هوایی و نشان داد که یوگا یک تمرین تقویتی موثر در بسیاری از گروه های سنی است.
شما با انجام یوگا میتوانید عضلات خود را نیز تقویت کنید ، به طور مثال با انجام حرکت کبری میتوانید عضلات شکم خود را قوی کرده و بعد از چند مدت شکم تختی داشته باشید .
6- یوگا اضطراب را کاهش می دهد
تعدادی از اختلالات اضطرابی مختلف مانند اختلال اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی و فوبیای خاص وجود دارد. حتی گاهی اوقات استرس مزمن را می توان به عنوان یک اختلال اضطرابی طبقه بندی کرد. مطالعات متعدد نشان می دهد که یوگا ممکن است به عنوان یک درمان جایگزین برای اختلالات اضطرابی موثر باشد.یوگا نیدرا، که یک اسکن بدن و نوعی مدیتیشن هدایت شده است به طور قطعی علائم اضطراب را کاهش می دهد.
7- یوگا ممکن است کیفیت زندگی را بهبود بخشد
سازمان بهداشت جهانی کیفیت زندگی (QOL) را اینگونه تعریف میکند: «ادراک یک فرد از موقعیت خود در زندگی در چارچوب فرهنگ و نظام ارزشی که در آن زندگی میکند و در ارتباط با اهداف، انتظارات، استانداردها و نگرانیهایش. برای دههها، محققان کیفیت زندگی را یک عامل پیشبینیکننده مهم برای طول عمر افراد و احتمال بهبود بیماران در هنگام درمان بیماری یا آسیب مزمن میدانستند. تجزیه و تحلیل ها حاکی از آن است که یوگا برای بهبود کیفیت زندگی بسیار مفید است .
8- یوگا میتواند سیستم ایمنی را تقویت کند
استرس مزمن بر سیستم ایمنی شما تأثیر منفی می گذارد. وقتی ایمنی شما به خطر بیفتد، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری می شوید. با این حال، همانطور که قبلاً بحث شد، یوگا به عنوان یک درمان جایگزین با پشتوانه علمی برای استرس در نظر گرفته می شود و برخی از مطالعات ارتباط بین تمرین یوگا (به ویژه در طولانی مدت) و عملکرد بهتر سیستم ایمنی را پیدا کرده اند و معتقدند که این تاثیرات تا حدی به دلیل توانایی یوگا در مبارزه با التهاب و تا حدی به دلیل افزایش ایمنی سلولی است.
9- یوگا می تواند تعادل را بهبود بخشد
تعادل فقط برای این مهم نیست که در کلاس یوگا در پوزیشن درخت روی یک پا بایستید ، تعادل برای حرکات ساده روزمره مانند برداشتن چیزی از روی زمین، رسیدن به قفسه، و پایین آمدن از پله ها نیز ضروری است. نشان داده شده است که یوگا تعادل و عملکرد کلی را در ورزشکاران بهبود می بخشد. به همین ترتیب، مروری بر تحقیقات انجام شده بر روی افراد سالم نشان می دهد که تعادل ممکن است برای اکثر افراد پس از تمرین مداوم یوگا بهبود یابد. به گفته آژانس تحقیقات و کیفیت مراقبت های بهداشتی، زمین خوردن در میان افراد مسن در مراکز پرستاری بسیار رایج است و حتی ساده ترین آنها می تواند منجر به افزایش خطر مرگ شود اما یوگا می تواند تعادل را در افراد مسن بهبود بخشد و از این امر جلوگیری کند. یوگا همچنین می تواند در بهبود تعادل در افراد مبتلا به آسیب های مغزی نیزمفید باشد. یوگا تطبیقی یا یوگای صندلی می تواند به ویژه برای افراد مسن یا افراد دارای آسیب هایی که تحرک کمتری و تعادل یک نگرانی جدی است مفید باشد.
10- یوگا عملکرد قلب و عروق را بهبود می بخشد
پرانایاما، که اغلب به عنوان “تنفس یوگا” شناخته می شود، یک جنبه مهم و مفید یوگا است. مجله آیورودا و پزشکی یکپارچه مروری بر 1400 مطالعه منتشر کرد که به اثرات کلی پرانایاما پرداخته است. یکی از نکات کلیدی این بود که “تنفس یوگا” می تواند عملکرد چندین عضو بدن را بهبود بخشد. به طور خاص، تحقیقات خلاصه شده در این بررسی نشان داد که سیستم قلبی عروقی از کنترل سرعت تنفس بسیار سود می برد. این تحقیق نشان میدهد که “تنفس یوگا” ممکن است در واقع بر مرکز قلبی تنفسی مغز برای بهبود عملکرد تأثیر بگذارد.
11- یوگا و بهبود کیفیت خواب
هنگام بررسی کیفیت خواب، محققان به توانایی فرد در به خواب رفتن و در خواب ماندن نگاه می کنند. بی خوابی می تواند یک یا هر دو جنبه را تحت تأثیر قرار دهد. نشان داده شده است که یوگا هم سرعت به خواب رفتن افراد و هم اینکه چقدر عمیق به خواب می روند را بهبود می بخشد. این امر تا حدی به دلیل تأثیرات بعدی ورزش و آرامش روانی و تسکین استرس توسط یوگا است. علاوه بر بهبود اضطراب (یا شاید به دلیل آن)، مطالعات متعدد نشان می دهد که یوگا نیدرا به ویژه در بهبود خواب مفید است.
12- یوگا و تاثیر آن بر عزت نفس
عزت نفس اغلب برای نوجوانان و بزرگسالان جوان چالش برانگیز است. خبر خوب این است که چندین مطالعه اخیر نتایج مثبتی را هنگام استفاده از یوگا برای بهبود عزت نفس نشان می دهد. همچنین شواهد امیدوارکننده ای وجود دارد که نشان می دهد یوگا می تواند به علائم بی اشتهایی عصبی ، وسواس، اضطراب و افسردگی در بیماران نیزکمک کند.
13- یوگا سلامت استخوان ها را بهبود می بخشد
بسیاری از طرز ایستادن ها یا قرارگرفتن ها در یوگا انقباضات ایزومتریک هستند، به این معنی که طول ماهیچههایی که این حالت را نگه میدارند، تغییر نمیکند، اگرچه کاملاً درگیر هستند. برای مثال، در حالت پلانک که یک وضعیت فشار بالا است، بازوها، تنه و پاها در شما در حالتی قرار می گیرید که یکی از پا ها هم در لگن و هم زانو خم شده باشد. مشخص شده است که تمرینات ایزومتریک – به ویژه زمانی که با مفاصل در حالت خم شدن انجام می شود – تراکم استخوان را افزایش می دهد. آسانا یوگا همچنین ممکن است از دست دادن استخوان مرتبط با استئوپنی و پوکی استخوان را معکوس کند. یک مطالعه نشان داد که تنها 12 دقیقه یوگا در روز می تواند به طور قابل توجهی سلامت استخوان ها را بهبود بخشد.
14-یوگا می تواند وضعیت بدنی و آگاهی بهتر بدن را تقویت کند
بهعنوان یک جامعه مدرن متکی به فناوری، به نظر میرسد که بیشتر زمان خود را صرف نشستن یا خم شدن روی دستگاهها میکنیم. اما یک بررسی اخیر از 34 مطالعه تحقیقاتی الگوی نوظهوری را نشان داد: یوگا عملکرد مغز را در مراکز مسئول شنود (تشخیص احساسات) بهبود بخشید. علاوه بر این، تمرکز یوگا بر تحرک و انعطافپذیری میتواند با آزاد کردن ماهیچههایی که اغلب سفت هستند، مانند همسترینگ، و به بهبود تحرک ستون فقرات کمک کند. انجام حرکات یوگا در زمان استراحت در تمرینات ورزشی نیز میتواند کمک کننده باشد.
15- یوگا می تواند عملکرد مغز را بهبود بخشد
مطالعات نشان میدهند که یوگا واقعاً یک تمرین ذهن و بدن است. مروری که در بالا ذکر شد نشان داد که تمرین یوگا باعث فعال شدن مناطقی از مغز میشود که مسئول انگیزه، عملکرد اجرایی، توجه و انعطافپذیری عصبی هستند.
16- یوگا می تواند به برطرف کردن فرسودگی شغلی کمک کند
به نظر میرسد فرسودگی شغلی – خستگی مفرط که بر سلامت فرد تأثیر میگذارد – در بالاترین حد خود قرار دارد. یک مطالعه اخیر که به بررسی فرسودگی شغلی در میان کارکنان آسایشگاه در طول همهگیری کووید-19 پرداخته است، به این نتیجه رسیده است که مدیتیشن مبتنی بر یوگا به طور قابلتوجهی به کاهش اثرات فرسودگی شغلی کمک کرده است.این توانایی برای توجه به سیگنالهای داخلی و پاسخ مناسب است – به این معنی که یوگا ممکن است به افراد کمک کند تا با سیگنالهای بدن خود هماهنگتر شوند و حتی بیشتر به آنها گوش دهند.
17 – یوگا برای بهبود کمردرد و دیسک کمر
حرکات این ورزش به دلیل ایجاد کشش برای تسکین درد و بهبود تحرک در افراد مبتلا به کمردرد مفید است به طوری که برخی از پزشکان ، یوگا را بهعنوان اولین مرحله درمان کمردرد مزمن توصیه میکنند. یکی از حرکات مناسب برای تسکین درد کمر حرکت گربه است. برای انجام این حرکت در موقعیت چهار دستوپا قرار بگیرید. ابتدا یک دم انجام داده و سپس مانند گربهای که در حال کشش است، ستون فقرات خود را قوس دهید و بالعکس .
18- یوگا مفید برای کودکان
این ورزش حتی میتواند برای کودکان در سن رشد نیز مفید باشد و به رشد روحی و جسمانی آنها نیز کمک کند. انجام تمرینات میتواند صبوری ، بهبود خلقوخو و مهارتهای نظم و انظباطی مربوط به احساسات و استرس را بهبود بخشد. البته انجام تمرینات برای کودکان باید حتما زیر نظر مربی آموزشدیده انجام شود چون برخی حرکات این ورزش برای سنین پایین مناسب نیست .
یوگا برای چه کسانی مضر است ؟
از شایعترین آسیبها در حرکات پیشرفته یوگا ، پیچخوردگی و کشیدگی عضلات است که باید بسیار مراقب باشید تا دچار این آسیب ها نشوید چون در آن صورت باید مدتی از ورزش دور بمانید . همینطور افراد باردار و یا دارای وضعیت پزشکی خاص مانند کسانی که پوکی و نرمی استخوان دارند و یا مبتلا به گلوکوم یا سیاتیک هستند باید قبل از انجام تمرینات با پزشک خود مشورت کنند . برخی افراد هم ممکن است نیاز به تغییر برخی حرکات داشته باشند که در نتیجه بهتر است حتما با مربی مخصوص یوگا کنند .
تفاوت یوگا و مدیتیشن و پیلاتس
با اینکه انجام یک سری از کارها مانند تنفس و یا کشش در این ورزش ها یکسان است اما به طور مثال تکنیکهای تنفس متفاوت است. در یوگا تمرینات تنفسی به شخص کمک میکند تا به آرامش برسد و تمرکز بر نحوه چگونه نفس کشیدن مهم است. اما در پیلاتس تنفس بهعنوان تکنیکی برای تأمین انرژی موردنیاز عضلات در تمرین است. یکی دیگر از تفاوتهای اصلی در این است که یوگا برای بهبود انعطافپذیری بدن کاربرد داشته و بهتدریج انعطافپذیری مفاصل را هم بیشتر میکند. اما پیلاتس بر تقویت عضلات و بهبود ماهیچههای متراکم تمرکز دارد.
و برای تفاوت بین یوگا و مدیتیشن هم میتوانیم به تفاوت حرکات فیزیک انها اشاره کنیم اما در بحث تمرکز و مراقبه نقاط مشترک بسیاری دارند .
تغذیه مناسب برای یک یوگی
در کنار ورزش های مفیدی که انجام میدهید ، تغذیه مناسب نیز باعث حفظ سلامتی و طول عمرتان می شود و پیروی از اصول درست و سالم غذا خوردن بهترین نتیجه را برایتان در پی خواهد داشت. رعایت اعتدال در غذا خوردن و مصرف غذاهای مفید یکی از ارکان اصلی یوگا محسوب می شود. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب که شامل انواع مواد مغذی باشد، باعث می شود هنگام انجام تمرینات یوگا مقدار بهینه و کافی مواد مغذی به بدنتان برسد و انرژی لازم برای انجام حرکات را داشته باشید . اما نکته مهمی که باید به ان توجه کنید این است که هرگز با شکم پر یوگا نکنید و حداقل 45 دقیقه تا 1 ساعت قبل از تمرین تغذیه سبک و مناسبی داشته باشید تا در هنگام خم شدن و انجام حرکات غذا رفلاکس نداشته باشد و معده تحت فشار نباشد .
- مواد غذایی که پیشنهاد میشود قبل از تمرین مصرف کنید عبارتند از : میوه هایی مانند موز و سیب و گلابی و آلو ، کربوهیدرات های پیچیده مانند جو دوسر ، بادام ، شکلات تلخ
- مواد غذایی که نباید مصرف کنید : غذاها یا نوشیدنی های شیرین و دارای قند مصنوعی مانند شیرینی و کیک یا آبمیوه آماده ، فست فود های پر چرب و نمک ، روغن سویا، روغن ذرت، کره و روغن های صنعتی تصفیه شده دیگر ، غذاهای فراوری شده مثل سوسیس کالباس ، قهوه ، لبنیات پر چرب
در نهایت تمام غلات ، میوه ها ، سبزیجات و محصولات گوشتی مثل گوشت مرغ ، ماهی ، گوشت گوسفند و گوساله و … را در برنامه غذایی تان به اندازه بگنجانید و برای تامین مواد مغذی بدنتان غذا بخورید نه برای از بین بردن احساسات منفی یا برای لذت بردن.
روز بین المللی یوگا
ایده روز بین المللی یوگا برای اولین بار توسط نخست وزیر هند نارندرا مودی در 27 سپتامبر 2014 در جریان سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد، جایی که قطعنامه ای برای تعیین روز 21 ژوئن به عنوان روز جهانی یوگا توسط سفیر هند، آسوکه کومار موکرجی معرفی شد.
تاریخ 21 ژوئن به عنوان انقلاب تابستانی انتخاب شد، روزی که بیشترین میزان خورشید یا طولانی ترین روز در هر سال است . در مجموع این رای گیری از 177 کشور حمایت دریافت کرد که بیشترین تعداد حامیان قطعنامه سازمان ملل است و در نهایت 21 ژوئن را به عنوان روز بین المللی یوگا (International Yoga Day) اعلام کردند .
در 21 ژوئن 2015، نزدیک به 36000 نفر، از جمله نخست وزیر مودی، و بسیاری دیگر از شخصیت های سیاسی برجسته از سراسر جهان، 21 آسانا (حالت های یوگا) را به مدت 35 دقیقه در دهلی نو انجام دادند که اولین روز جهانی یوگا بود و از آن زمان این روز در سراسر جهان به روش های مختلف جشن گرفته شده است.
در 21 ژوئن 2018 ، بزرگترین کلاس درس یوگا با بیش از 100000 شرکت کننده در هند برگزار شد .
دایرة المعارف یوگا
آسانا Asana: وضعیت بدنی کم تاثیر که در یوگا انجام می شود
Aum : کلمه سانسکریت به معنای “همه” نشان دهنده حضور همه جانبه پاراماتما (روح عالی) است.
چاکرا Chakra : نقطه تلاقی کانال های اصلی جریان انرژی در بدن (چاکراها عملکرد بدن را تنظیم می کنند و با غدد درون ریز اصلی بدن مطابقت دارند.)
مرشد Guru: معلم؛ مربی معنوی
هاتا یوگا Hatha yoga : مسیر یوگا که با تمرین آساناها شروع می شود.
کارما یوگا Karma yoga : مسیر یوگا که با تاکید بر انجام وظیفه (عمل) شروع می شود.
کندالینی Kundalini : انرژی نهفته در پایه ستون فقرات خفته است.
کوندالینی یوگا Kundalini yoga : مسیر یوگا که با مدیتیشن شروع می شود.
ماهاریشی Maharishi : حکیم بزرگ.
مودرا Mudra : مهر؛ یک وضعیت آب بندی.
نادی Nadi : اندام لولهای شکل بدن که انرژی از طریق آن جریان دارد.
ناولی Nauli : فرآیندی که در آن عضلات و اندامهای شکم با یک حرکت فزاینده به حرکت در میآیند.
پاتانجلی Patanjali : نام اولین نویسنده فلسفه یوگا.
پرانا Prana : نفس؛ زندگی؛ سرزندگی.
پرانایاماPranayama : تنظیم ریتمیک نفس.
راجا یوگا Raja yoga: مسیر یوگا که با کنترل روانی ذهن آغاز می شود.
ریشی Rishi : یک حکیم الهام گرفته.
Sadhana : تلاش
ثریاSurya : خورشید
یوگا Yoga: اتحاد (هدف یوگا تمرین ابزاری است که از طریق آن روح انسان به طور کامل با روح عالی متحد شود.)
یوگی Yogi : کسی که راه یوگا را دنبال می کند.
منابع:
healthifyme.com ، nationaltoday.com ، en.wikipedia.org ، yogapractice.com ، healthline.com