الگوی غذایی فستینگ Fasting در حال حاضر یکی از معروف ترین ترند های سلامت و بدنسازی است که مردم از آن برای کاهش وزن ، افزایش سلامتی و ساده کردن سبک زندگی خود استفاده می کنند .
تحقیقات نشان داده است که فستینگ می تواند تاثیر بسزایی روی بدن و مغز ما بگذارد . همچنین می تواند به طولانی تر شدن عمر ما کمک کند .
الگوی غذایی فستینگ چیست ؟
فستینگ به الگویی از غذا خوردن گفته می شود که شامل دوره هایی از غذا خوردن و غذا نخوردن ( چیزی شبیه به روزه داری ) است .
تمرکز فستینگ بر روی غذایی که می خورید نیست . بلکه روی زمانیست که غذا می خورید ؛ از این رو نمیتوان فستینگ را نوعی رژیم دانست . بلکه باید آن را الگوی خاصی از غذا خوردن نام برد .
رایج ترین متد فستینگ بین ۱۶ تا ۲۴ ساعت به مدت ۲ روز در هفته است . در طول تکامل بشریت ، فستینگ به عنوان نوعی تمرین برای به چالش کشیدن صبر و مقاومت نیز شناخته میشد . از آنجا که در دوران باستان سوپرمارکت و یخچال برای ذخیره و خرید و فروش غذا وجود نداشته است ، گاهی مردم مجبور بودند که برای مدت خاصی غذا نخورند .
این موضوع به بشریت کمک کرد که بتوانند بدون خوردن غذا برای دوره های طولانی زنده بمانند .
فستینگ همچنین می تواند جنبه های مذهبی یا عرفانی داشته باشد . برای مثال مسلمانان ، مسیحیان ، یهودی ها و بودایی ها روزه میگیرند .
متد های فستینگ :
روش ۸/۱۶ : در این متد شما باید صبحانه نخورید . و برای ۸ ساعت مجاز به خوردن غذا هستید و سپس به مدت ۱۶ ساعت باید از خوردن هر چیز خودداری کنید .
خوردن – نخوردن – خوردن : در این مدت به مدت ۲۴ ساعت برای ۲ روز در هفته شما مجاز به خوردن غذا نیستید .
مثال : از شام امشب تا شام فردا شب .
رژیم ۵ : ۲ : در این متد شما به مدت ۲ روز غیر متوالی در هفته مجاز به دریافت ۵۰۰ – ۶۰۰ کالری هستید ، و باقی روز ها میتوانید به روال قبل غذا بخورید .
نکته قابل توجه این است که با توجه به اینکه شما محدودیت خاصی از لحاظ نوع غذایی که میخورید ندارید اما در نهایت باید سعی کنید مقدار بیشتری سبزیجات و غذای سالم میل کنید .
چگونه برای فستینگ آماده شویم :
۱ . برای وعده های غذایی خود از پیش برنامه ریزی کنید میتوانید از مواد خوراکی حاضری و قابل دسترس همانند سیب ، پنیر ، بیسکوییت ، کره بادام زمینی و یا گوشتی که در فریزر دارید استفاده کنید . تا همیشه برای زمانی که مجاز به غذا خوردن هستید یک وعده آماده داشته باشید .
۲ . شب ها زود بخوابید٬ خوابیدن در زمان مناسب یکی از نکات اصلی در وزن کم کردن است ، زیرا که خواب کافی در شب تاثیر مستقیم بر روی کنترل وزن ، تسکین بیماری های مزمن و افزایش فواید متابولیک دارد . پس بعد از آخرین وعده غذایی ، مسواک بزنید ، کامپیوتر و تلویزیون را خاموش کنید . گوشی خود را روی حالت “ سایلنت ” قرار دهید و به ریزه خواری های شبانه شب بخیر بگویید ! .
آیا فستینگ برای بدن ضرر دارد؟
بنظر نمیرسد که فستینگ برای مدت طولانی ، صدمه جدی یا شدیدی به بدن انسان وارد کند . با توجه به این موضوع ، اگر خوردن غذا در یک مدت معین از روز به شما کمک می کند که وعده های خود را با استراتژی بهتری برنامه ریزی کنید یا شب ها زودتر بخوابید . فستینگ برای شما مفید است .
زمانی که شما میدانید تنها در زمان مشخصی مجاز به خوردن غذا هستید . برنامه ریزی برای وعده های غذایی خود را در اولویت قرار می دهید و این موضوع از اتلاف وقت و ریزه خواری های گاه و بی گاه حتی زمانی که روزه نیستید ، جلوگیری خواهد کرد .
چه کسانی باید از فستینگ صرف نظر کنند :
در سرفصل قبل متوجه شدیم که فستینگ نمی تواند صدمه جدی به بدن وارد کند . اما این موضوع شامل تمامی افراد نمی شود . اگر شما کم وزن هستید ، سوء تغذیه دارید و یا در گذشته مشکلات گوارشی ، کم اشتهایی و … داشتید ، باید از فستینگ صرف نظر کنید . و یا زیر نظر یک متخصص تغذیه آن را دنبال کنید ؛ در غیر این صورت ممکن است با مشکل مواجه شوید .