قبل از اینکه به مبحث رنگ مواد غذایی بپردازیم ، آیا تا به حال شده است که در مورد رنگ محیطی که در آن غذا میخورید ، بشقاب ، سفره ، کاسه و ظروف سرو خود فکر کنید؟ اگر اغلب بیرون از منزل غذا می خورید ، آیا تا به حال به رنگ بندی رستوران مورد علاقه خود توجه کرده اید؟ آیا بر تاثیر رنگ ها در طعم غذای خود اطلاعی دارید؟
میدونید که رنگ ها بر عادات تغذیه شما و غذاخوردن تاثیر میگذارند !
به همان اندازه که واضح است اندازه بشقاب با مقدار غذایی که می تواند در آن قرار گیرد ارتباط دارد ، رنگ غذا و بشقاب نیز تأثیر مشابهی دارد. ما بصورت ناخواسته و طبق قاعده ای پیش فرض قبل از اینکه شروع به خوردن کنیم ، غذا را با چشمان خود ارزیابی میکنیم. درواقع ما ابتدا با چشمان خود غذا می خوریم .
رنگ غذاها و تاثیر در اشتها
برای اینکه مطلب را بهتر درک کنید با یک مثال شروع میکنیم ؛ رنگ آبی به عنوان یک سرکوب کننده اشتها شناخته می شود (به احتمال زیاد برای آن است که غذاهای آبی بسیار کمی در طبیعت یافت می شود) ، در حالی که سفید رنگی به شدت اشتها آور است و شما را به غذا خوردن تشویق میکند! قرمز ، زرد و نارنجی کام را به خود جلب می کنند و غذاهای سبز باعث می شود ما فکر کنیم که غذایی سالم میخوریم – مهم نیست که واقعاً چه غذایی است!
رابطه رنگ بشقاب سرو غذا و اشتها
همچنین مطالعات اخیر نشان می دهد که اگر رنگ غذای شما با رنگ بشقاب شما مطابقت داشته باشد ، تاثیر بر تمایل به خوردن بیشتر است و اگر رنگ متضاد باشد ، کمتر غذا می خورید. برای آزمایش این نظریه شصت بزرگسال که به طور تصادفی انتخاب شده بودند توسط برایان وانسینک ، متخصص رفتار خوردن ، مورد آزمایش قرار گرفتند. در یک وعده ی نهار ، آنها دو انتخاب داشتند ؛ پاستا با سس آلفردو (سسی سفید رنگ) و پاستا با سس مارینارا (سسی قرمز رنگ ) . به طور تصادفی به هر شخص یک بشقاب به رنگ سفید و قرمز داده شد. دکتر ونسینک دریافت که کسانی که رنگ بشقابشان با رنگ سسی که روی پاستای خود ریختند مطابقت داشت بیشتر غذا خوردند!
پروفسور چارلز اسپنس ، روانشناس تجربی از دانشگاه آکسفورد مقاله خود را با عنوان ” تأثیر روانشناختی رنگ در غذا” در سال 2015 منتشر کرد مطالعات و آزمایشات اصلی انجام شده در این زمینه تاثیر رنگ ها نه تنها بر درک ما از غذا بلکه بر رفتار ما نسبت به آن تأثیر می گذارد و این حالت روانی ما نسبت به رنگ غذایی که میخوریم رابطه ای مستقیم با فرهنگ ، تجربیات گذشته و منطقه ی جغرافیایی که در آن زندگی میکنیم دارد. او همچنین پیشنهاد کرد که برندهای محصولات خوراکی هنگام ارائه محصولات غذایی خود باید بیشتر در مورد نوع مشتری خود دقت و تحقیق کنند ، زیرا حتی رنگ بسته بندی نیز بخشی از طعم و مزه (حسی که از لحاظ روانی منتقل میشود ) است.
رنگ ها می توانند اشتها را تحریک یا خاموش کنند
به چهار رنگ اصلی میپردازیم:
قرمز – این رنگ بسیار پرانرژی است و بسیاری از حواس را تحریک می کند ، که مستقیماً منجر به اشتها می شود. به همین دلیل است که بسیاری از فست فودهای زنجیره ای رنگ قرمز را در تابلو و دکور خود قرار می دهند!
زرد – بسیاری از رستوران ها همچنین رنگ زرد را در دکوراسیون خود میدهند زیرا شناخته شده است که اشتها افزایش می دهد. تا به حال به این فکر کرده اید که چرا “طاق های طلایی” مک دونالد قرمز و زرد هستند؟ این ترکیب رنگ یک پیام قوی از گرسنگی را به مغز شما می فرستد!
سبز – طبیعت مترادف با این رنگ است ، بنابراین نباید تعجب کرد که این رنگ آرامش بخش است و در شما این اطمینان را ایجاد میکند که دارید غذایی سالم میخورید . بیمارستان ها و ادارات اغلب رنگ سبز را در طراحی داخلی خود قرار می دهند ، زیرا این رنگ باعث آرامش افراد در محیطی استرس زا می شود!
آبی – از این رنگ خودداری کنید! زیرا به عنوان سرکوب کننده اشتها شناخته می شود. از آنجا که میوه ها و سبزیجات کمی در طبیعت وجود دارند که از رنگ آبی تشکیل شده اند ، ذهن و معده – به طور طبیعی نسبت به این رنگ واکنش نشان میدهند . در واقع ، برنامه های کاهش وزن پیشنهاد می کنند که کسانی که رژیم لاغری میگیرند از بشقاب آبی استفاده کنند تا از خوردن بیش از اندازه جلوگیری شود!
تاثیر رنگ در تصور طعم غذا
با بررسی غذاهای هندی میتوان این قضیه را ثابت کرد که ارتباط ما با رنگ ها بر میزان علاقه ، ناپسندی ما نسبت به یک غذای هندی تأثیر می گذارد و ما حتی طعم غذا را در نگاه اول بسته به رنگ آن برآورد میکنیم به عنوان مثال ، ما عموما تمایل داریم رنگ قرمز را با تندی فلفل قرمز در غذاهای هندی مرتبط کنیم ؛ به عکس های زیر دقت کنید:
در سمت چپ ، سس قرمز گرم تر و تندتر از سس سمت راست به نظر می رسد. ادراک رنگ غذا بر اساس فرهنگ ، تجربه و
محصول می تواند بسیار متفاوت باشد به همین دلیل است که ما انتظار داریم یک غذای هندی هرچه تیره تر باشد تندتر
هم باشد.
رنگ های ذکر شده در زیر، نشان دهنده ی ادراک و تاثیر حسی است که ما از طعم رنگ تغذیه ای که میخوریم داریم :
سبز تلخ ، نامطلوب ، شیرین نیست
قرمز تند ، گرم ، روغنی
زرد ترش ، شیرین
سفید شیرین ، خامه ای ، شور
رنگ ها یکی از عوامل تاثیر گذار در بازاریابی مواد غذایی
رنگ ها می توانند یک ابزار بسیار قدرتمند برای بازاریابان و ارائه دهندگان خدمات آنلاین غذا باشند ، زیرا
در صورتی بتوانند از طریق رنگ و شدت مناسب آن زمینه ی بصری مناسبی را برای فراهم کنند ، مصرف کننده را
تحت تأثیر قرار می دهند . مطالعه در این زمینه بینش بسیار مفیدی را در مورد رنگ غذا به ما ارائه می دهد
و نشان می دهد که آنچه مصرف کنندگان بصورت آنلاین از یک ماده غذایی مشاهده می کنند ، نه تنها
نمی تواند بر ادراک آنها از طعم ، مزه ، خوشایند بودن تأثیر بگذارد ، بلکه می تواند بر طعم واقعی غذا نیز
بر اساس انتظارات ایجاد شده توسط رنگ ها تاثیر بگذارد.
رنگ ها و تاثیر بر تغذیه و درک طعم از نظر بیننده
مثلا اگر یک اسکوپ بستنی صورتی را ببینید باورکردنی نیست که به شما بگویند با طعم قزل آلای دودی ست ،
این مسئله ثابت می کند که درک ایجاد شده در مصرف کننده از رنگ غذا ، می تواند به طعم و مزه غذا نیز گسترش یابد.
رابطه رنگ و شیرینی
این رابطه در حال حاضر برای نوشیدنی ها بیشتر برقرار است ، اما نقش آن در غذاهای جامد نیز قابل آزمایش است.
با این حال رنگهای خاصی مانند قرمز تیره بیش از قرمز روشن یا سبز روشن بیش از سبز تیره می تواند حس طعم
شیرین تری را القا کند و در صنعت تبلیغات می تواند محرکی عالی برای ترغیب شما باشد.
در یک آزمایش ، مشاهده شد که بین مایعات همرنگ اما شدت های رنگی مختلف ، قرمز تیره به عنوان شیرین تر
از قرمز روشن احساس می شد در حالی که رنگ سبز روشن تر به نظر شیرین تر از سبز تیره میآمده.
منابع :
jamiegeller.com
www.researchgate.net