سوشی و انواع آن

sinasina

در این مقاله خواهید خواند :

  • سوشی چیست ؟
  • سرگذشت سوشی از زمان اختراع تا امروز
  • معرفی مواد تشکیل دهنده سوشی
  • اصطلاحاتی که باید درباره سوشی بدانید
  • وسایل مورد نیاز برای تهیه سوشی
  • انواع سوشی ژاپنی و غیر ژاپنی
  • ارزش غذایی سوشی
  • تفاوت سوشی و ساشیمی
  • طرز تهیه انواع سوشی از سوشی با مرغ و گوشت تا سالمون و سبزیجات
  • معرفی 18 مدل سس سوشی و طرز تهیه برخی از انها
  • نکات جالب درباره سوشی

در ابتدا، ممکن است که ایده خوردن ماهی خام یا نیم پز احساس ناخوشایندی را در شما ایجاد بکند، حتی ممکن است همین ایده ناخوشایند شما را از امتحان کردن سوشی منع کند. اما قطعا دلیلی وجود دارد که طی قرن های متوالی، سوشی در میان مردم مختلف جهان صاحب محبوبیت زیادی شده است. با افزایش محبوبیت سوشی و رواج پیدا کردن آن در کشور های مختلف، رسپی های متفاوت و جدیدی از آن بوجود آمد که حتی برخی از آنها شامل ماهی پخته یا سرخ شده و یا گوشت و مرغ بجای ماهی نیم پز و خام است . موضوع این مقاله آشنایی با سوشی سنتی و کلاسیک ، بررسی تاریخچه و انواع سوشی است، غذایی که تنها یک گاز از آن می تواند شروع یک تجربه جذاب باشد که حتی علائق غذاییتان را تغییر می دهد !

سوشی چربی کمی دارد، اما منبع غنی برای پروتئین، انواع ویتامین و اسید های چرب امگا-3 و امگا-6 است. با این تفاسیر، می توان به سادگی نتیجه گرفت که سوشی در کنار طعم بی نظیری که دارد، یک غذای سالم و مقوی است. در ادامه با ماه همراه باشید با سفر به دنیای سوشی ها .

سوشی چیست ؟

سوشی یک غذای اصیل از آسیای شرقی است و از چین به ژاپن راه پیدا کرده اما بیشتر به عنوان غذایی ژاپنی در دنیا شناخته میشود که شامل برنج مخصوص و معمولاً نوعی ماهی یا غذاهای دریایی، اغلب خام یا گاهی پخته شده میباشد .  اگرچه ممکن است به طور خودکار کلمه سوشی را با ماهی خام مرتبط کنید، اما در واقع این برنج است که مهمترین عنصر سوشی است. در واقع، کلمه “سوشی” به طعم ترش برنج سرکه دار اشاره دارد. صرف نظر از مواد رویه یا پرکننده، سوشی همیشه شامل برنج است. در حقیقت، برنج سوشی آنقدر مهم است که سرآشپزهای سوشی در ژاپن، قبل از اینکه شروع به کار با ماهی یا غذاهای دریایی کنند، چندین سال آموزش می بینند تا یاد بگیرند که چگونه برنج را درست بپزند.

سوشی انواع مختلفی دارد اما امروزه نام سوشی اشاره‌ کننده به تنها یکی از گونه‌های این خانوادهٔ غذایی، سوشی ادو است.که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم . مواد تشکیل دهنده این غذا سرشار از پروتئین هستندوعلاوه بر آن می‌توان ویتامین و مواد معدنی را نیز در خوراک‌های دریایی و سبزیجات داخل سوشی پیدا کرد. 

به‌طورکلی در فرهنگ ژاپنی عنوان سوشی به دو گونه غذا تعلق می‌گیرد : در یک مدل از این غذا ماهی خام نمک زده میان دو لایه برنج قرار میگیرد  و به صورت طبیعی تخمیر می‌شود ( روش بسیار قدیمی)  و در مدلی دیگر ماهی با برنج پخته شده و ترکیب شده با سرکه پیچیده و سرو می‌شود.

تاریخچه سوشی

در ابتدا، “سوشی” یک غذا نبود، بلکه یک روش برای حفظ گوشت ماهی از خراب شدن بود که در شرق آسیا و به ویژه چین و سپس ژاپن مورد استفاده قرار می گرفت. نخستین گونه سوشی در ژاپن در حدود ۱۳۰۰ سال سابقه دارد که مردم نام آن را ناره زوشی ( nare-zushi ) گذاشتند. در این روش نگهداری از ماهی که بی شباهت به نمک سود کردن گوشت نبود، فیله های ماهی را درون برنج تخمیر شده قرار می دادند، برنج تخمیر شده رطوبت را به خود جذب کرده و از فاسد شدن فیله ماهی جلوگیری می کرد، به این شکل که ماهی خام نمک زده می‌شد و در لایه‌ای از برنج پخته شده قرار می‌گرفت ، سپس وزنه‌ای سنگین بر روی آن گذاشته و حدودا سه سال در این حالت قرار داشت. به این طریق، به علت تخمیر اسید لاکتیک، نشاستهٔ برنج تجزیه شده و تبدیل به الکل و پس از آن به سرکه تبدیل میشد . بکار بردن این روش این اجازه را می داد که فیله های ماهی برای ماه ها سالم و قابل استفاده بمانند. نکته جالبی که وجود دارد این است که وقتی نوبت به استفاده از فیله های ماهی می رسید، برنج تخمیر شده ای که فیله ها درون آن قرار داشتند به دلیل مزه ترش و بدی که گرفته بودند دور ریخته می شد! این در صورتی بود که آن فیله های ماهی بعدا با برنج میل می شدند، درواقع می توان گفت که با استفاده از این روش، مقدار زیادی برنج حیف می شد. معروفترین گونه باقی‌مانده از این گونه سوشی، فونازوشی است.

درست کردن فونا زوشی

با گذشت زمان، این روش از نگهداری ماهی اصلاح شد و مردم برنج تخمیر شده را دور نریخته و در کنار ماهی خود میل می کردند. طولی نکشید که ماهی و برنج تخمیر شده تبدیل به غذای اصلی ژاپن شد .

رسپی سوشی با توجه به ویژگی های هر منطقه از ژاپن تغییر کرد و موادی به آن اضافه و یا از آن کم شد. در اوساکا    Osaka ))  رسپی جدیدی برای سوشی به نام oshi-zushi بوجود آمد که برای مثال، از funa-zushi معروف شیگا ( Shiga ) متفاوت بود. به عبارت ساده تر، نوع ماهی و مواد غذایی که در هر منطقه از ژاپن وجود داشت بر روی رسپی سوشی آن منطقه تغییرات بزرگی ایجاد می کرد. اما هیچ یک از انواع سوشی که در بالا نام بردیم، آن سوشی معروفی که آوازه اش در جهان پیچید نیستند !

نمونه ای از فونا زوشی

در دوره ادو یا پیشامدرن ژاپن یعنی حدود سالهای ۱۶۰۳ تا ۱۸۶۸ میلادی  یک پزشک که در ادو یعنی توکیو قدیم  زندگی می‌کرد کشف کرد که افزودن سرکهٔ برنج و شکر به برنج باعث تخمیر فوری برنج می‌شود. اختراع سومشی (برنج با طعم سرکه) در بهبود مزهٔ برنج سوشی و همین‌طور کوتاه‌تر شدن زمان تخمیر تأثیر بسیاری داشت. در قرن هیجدهم میلادی در ادو یا توکیوی قدیم، فروش و عرضهٔ سوشی به مردم در دکه‌های سیار فروش موادغذایی خیابانی یا یاتایها رواج بسیاری پیدا کرد.

پس از آن در قرن 19 میلادی گونه جدیدی از سوشی رواج پیدا کرد به نام سوشی سریع ( Haya-zushi ) یک رسپی از سوشی بود که توسط هانایا یوهی  Hanaya Yohei )) اختراع شد. ( بعده ها یک رستوران زنجیره ای ژاپنی به نام او تاسیس شد و پدر سوشی مدرن لقب گرفت. ) این همان سوشی است که دارای محبوبیت جهانی شد و رسپی آن، امروزه در بسیاری از رستوران ها مورد استفاده قرار می گیرد. ماهی تازه و برنج سرکه ای، دو عامل اصلی معروفیت این رسپی هستند. دلیل معروفیت این رسپی، زلزله ای است که در سال 1923 در کانتو ( Kanto ) اتفاق افتاد، مردم بر این باورند که با بازگشت آشپزان سوشی به ایالت هایشان پس از وقوع این زلزله، این رسپی جدید از سوشی محبوبیت زیادی پیدا کرد و این محبوبیت به خارج از کشور نیز راه پیدا کرد.

در سال‌های ۱۸۷۰ تا ۱۸۸۰ شمار مهاجران ژاپنی در ایالت کالیفرنیا رو به افزایش بود و نخستین رستوران مخصوص سوشی در محله ژاپنی‌های لس‌آنجلس، به نام لیتل توکیو در سال ۱۹۰۶ افتتاح شد و تا قبل از جنگ جهانی دوم فقط ژاپنی‌ها مشتریان این رستوران بودند و فقط مدلهای سادهٔ سوشی در این رستوران ارائه می‌شد. با آغاز جنگ جهانی دوم ژاپنی‌های مقیم آمریکا به اردوگاه‌های اجباری فرستاده شدند و محلهٔ لیتل توکیو رونق خود را از دست داد. پس از پایان جنگ روابط آمریکا و ژاپن بهبود یافت و از اواخر دههٔ ۵۰ رستوران‌های ژاپنی یکی پس از دیگری افتتاح شدند اما هنوز سوشی سرو نمیکردند چون طرفداری نداشت .

در سال ۱۹۶۲ میلادی نخستین سوشی بار در آمریکا به نام کاوا فوکو در شهر لس‌آنجلس و در همان محله ی لیتل توکیو افتتاح شد و در سال بعد کالیفرنیارول به عنوان اولین گونه سوشی به سبک غربی در روز افتتاح سالن اجتماعات توکیو به مهمانان عرضه شد و در سال ۱۹۶۵ جزو منوی رستوران‌های سوشی در آمریکا قرار گرفت اما صنعت سوشی تا دههٔ ۱۹۷۰ در جامعهٔ آمریکائیان که عادت به خوردن ماهی خام نداشتند، چندان رونقی نداشت. تا اینکه آماری مربوط به طول عمر مردمان کشورهای جهان منتشر شد و ژاپنی‌ها با بالاترین طول عمر در جهان صدر نشین بودند و گفته میشد که چاقی به ندرت در میان آنان دیده می‌شود ، در نتیجه کم‌کم میان مردم آمریکا این عقیده که غذاهای ژاپنی برای بدن مفید هستند یا سوشی یک غذای مفید است، شایع شد. با آغاز دههٔ ۷۰ میلادی محبوبیت سوشی در آمریکا رو به افزایش رفت و خوردن این غذا در میان آمریکائیان رواج پیدا کرد. اکنون در آمریکا سوشی در بیشتر سوپرمارکت‌ها به صورت بسته‌ای عرضه می‌شود و به‌عنوان یکی از غذاهای معمول در رژیم غذایی آمریکایی درآمده‌است.

امروزه سوشی به‌عنوان یک غذای مفید و مناسب رژیم در تمام نقاط جهان شهرت پیدا کرده و تبدیل به یک غذای جهانی شده است .

مواد تشکیل دهنده سوشی

قبل از معرفی انواع سوشی بهتر است با مواد تشکیل دهنده آن و اصطلاحاتی که ممکن است با آن برخورد کنید آشنا شوید :

مواد اصلی تشکیل دهندهٔ سوشی به‌ طور کلی ۴ مورد است :

  • سومشی یا برنج ژاپنی پخته شده با طعم سرکه
  • نتا یا مواد غذایی اصلی که بر روی برنج یا در داخل رول برنج قرار می‌گیرد. مانند ماهی،میگو ، تخم ماهی، صدف و …
  • یاکومی یا مواد مزه‌دهنده‌ای که عموماً ویژگی باکتری‌کشی دارند، مانند واسابی، زنجبیل، تره‌فرنگی
  • چاشنی‌ها مانند سس سویا و پونزو

برنج:

سومِشی یا سوشی‌مشی مادهٔ اصلی سوشی است و در رستوران‌های مخصوص به آن سوشی شاری گفته می‌شود. برنج سوشی نوعی برنج سفید با دانه متوسط است که با سرکه و چاشنی های دیگر مانند نمک و شکر تهیه می شود. نوع معمول برنج مورد استفاده برای سوشی ژاپنیکا است به ویژه رقم کوشیهیکاری. ژاپنیکا یک برنج متوسط با دانه های گرد است که باعث می شود آن را به طرز محسوسی با برنج پوست دارتر و دانه بلندی که در غرب به آن عادت کرده ایم که به آن برنج ایندیکا معروف است، متفاوت باشد. برنج ژاپنیکا نشاسته ای است و دارای سطوح بالاتر نشاسته ای به نام آمیلوپکتین نسبت به سایر برنج ها است.این نشاسته اضافی باعث می‌شود تا بعد از پخت نسبتا چسبنده شود ، که خوردن آن را با چاپستیک آسان‌تر می‌کند و برای قالب‌گیری آن‌ها برای تهیه سوشی ایده‌آل است.

در سومشی برنج پختهٔ ژاپنی با سرکه، شکر و نمک مزه داده می‌شود. بهترین سرکه برای سوشی سرکهٔ برنج است. بکار بردن سرکه به غیر از اینکه در حفظ و نگهداری بیشتر برنج پخته نیز مؤثر است به همراه شکر از سفت شدن برنج در هنگام سرد شدن جلوگیری می‌کند.

پس از پخت برنج محلول سرکه و شکر و نمک حل شده به آن افزوده می‌شود که هنگام هم زدن برنج پس از ریختن این مخلوط، لازم است به سرعت برنج را با بادبزن دستی خنک کرد. کم کردن آب اضافی برنج مانع از چسبناکی بیش از حد برنج می‌شود. در تهیهٔ سوشی معمولاً از یک ظرف چوبی به نام هانگیری استفاده می‌شود. چوب در جذب آب اضافی برنج مؤثر است.

نتا:

 به عنصر غذایی‌ای گفته می‌شود که بر روی برنج سوشی یا در داخل آن قرار می‌گیرد. گوشت ماهی محبوب‌ترین عنصر غذایی برای گونه‌های گوناگون سوشی است. طبق آخرین آمارها سوشی‌های تهیه شده از ماهی آزاد یا ماهی سالمون نسبت به ماهی تن یا ماگورو پرطرفدارتر است و سوشی ماهی آزاد در سال ۲۰۱۰ میلادی برای اولین بار توانست در صدر محبوب‌ترین گونه سوشی در ژاپن قرار بگیرد.

واسابی:

سابی مختصر شدهٔ واسابی(Wasabi) است. واسابی نوعی گیاه ژاپنی شبیه ترب کوهی است .ترب کوهی ژاپنی از موادی است که همواره به‌عنوان چاشنی ماهی خام و نیگیری‌زوشی استفاده می‌شود. واسابی سبزرنگ، اشتهاآور و با طعمی بسیار تند است. واسابی خاصیت ضد باکتریایی دارد و از نظر جلوگیری از فساد ماهی خام مؤثر است.  به‌طور سنتی برای رنده کردن آن از رنده مخصوص که از پوست کوسه ساخته می‌شود و قادر به شکستن سلول‌های گیاهی واسابی است استفاده میکنند . شکستن این سلول‌ها باعث آزاد شدن و انتشار یک مادهٔ ضد باکتریایی از داخل این سلول‌ها می‌شود. در زمانی که هنوز یخچال در دسترس نبود، واسابی برای پیشگیری از مسمومیت نقش مهمی را ایفا می‌کرد. واسابی رنده شده و یا پودر شده را به شکل خمیر مخصوصی درست کرده و در کنار سوشی سرو میکنند . طعم آن نیز بسیار تند و تیز است .

نوری (nori ) :

در دریاهای اطراف ژاپن در حدود ۱۲۰۰ گونه جلبک دریایی خوراکی یافت می‌شود. نُوری را می‌توان معروفترین جلبک خوراکی در ژاپن نامید. امروزه نُوری بخاطر کالری کم و غنی بودن از نظر مواد معدنی و ویتامین به‌عنوان موادغذایی مناسب رژیم غذایی، محبوبیت روزافزونی میان مردم پیدا کرده‌است.نُوری بیشتر خشک است و شکل ظاهری آن مانند  کاغذ . در گذشته، در اروپا و ایالات متحده به‌عنوان کاغذ سیاه نامیده می‌شد. اما امروزه بخاطر مواد مغذی موجود در جلبک دریایی و رونق مواد غذایی ژاپنی در بسیاری از کشورها نیز خورده می‌شود.

سایر مواد و اصطلاحاتی که باید درباره سوشی بدانید :

  • آگاری(Agari) :  به چای سبزی گفته می‌شود که در کنار سوشی سرو میکنند .
  • گاری (Gari )  : نوعی ترشی تهیه شده از زنجبیل است در واقع به برش‌های نازک زنجبیل گفته می‌شود که در داخل سرکه خوابانده شده‌است.
  • گیوکو(Gyoku ) : تخم مرغ شیرین املتی تاماگویاکی( Tamagoyaki )که به صورت مستطیل شکل داده شده‌است.
  • موراساکی (Murasaki)  : سس سویا و به معنی بنفش است. علت نامگذاری اینست که در زمان‌های قدیم سس سویا یا شویو به رنگ بنفش بوده‌است.
  • تورو(Toro Sushi) :  اصطلاحی برای قسمت چرب ماهی تن است که در قسمت شکم ماهی یافت می شود. تورو به دو زیرگروه مجزا تقسیم می شود و به دلیل کمبود نسبی آنها به نسبت کل ماهی گرانتر هستند.
  • تسوما یا دایکونی (Daikon ) : نوعی ترب بزرگ ژاپنی است که به صورت رشته‌های نازک برش داده می‌شود و معمولاً در زیر ساشیمی یا ماهی خام قرار می‌گیرد.
  • آبوری سوشی (aburi sushi ) :  یک گونه سوشی است که مواد پس از قرار گرفتن بر روی برنج سوشی تا حدی توسط چراغ گازهای کوچک دستی پخته می‌شوند به‌طوری‌که مواد ممکن است بخشی پخته و بخشی به صورت خام باقی بمانند.
  • آگداشی (Agedashi) : توفوی نرمی است که با نشاسته روکشی و سرخ می شود.
  • چیراشی (Chirashi) : کاسه برنج مخلوط با ماهی ، سبزیجات و مواد اضافی دلخواه شما
  • دُنبوری (Donburi) :  کاسه برنج  ژاپنی متشکل از ماهی ، گوشت ، سبزیجات یا سایر مواد که با هم جوشانده و روی برنج سرو می‌شوند.
  • اِدامامه (Edamame) : غذایی تهیه شده از دانه های سویای نرسیده
  • گمائه (Gomae) : ظرف سبزیجاتی که با سس کنجد طعم دار شده
  • گیوزا (Gyoza) : دامپلینگی از نوع ژاپنی که در تابه سرخ می شود.
  • ایکا (Ika) : ماهی سپیداج (ده پا)
  •  ایکورا (Ikura) : تخم ماهی قزل آلا
  • آهی (Ahi) : ماهی تن
  • اِبی( Ebi) : میگو
  • کاکی (Kaki) : خرمالو
  • کانی ( Kani):گوشت خرچنگ
  • کانیکاما (Kanikama) : گوشت خرچنگ تقلیدی
  • کاپا (Kapa) : خیار
  • کاتسو (Katsu) : کتلت سرخ شده در غذاهای ژاپنی: کاتسو مرغ، کتلت مرغ سرخ شده . تونکاتسو، کتلت گوشت خوک سرخ شده . کاتسودون، تونکاتسو در یک کاسه با برنج سرو می شود  . گیوکاتسو، کتلت گوشت گاو سرخ شده
  • کوشیاکی (Kushiyaki) : اصطلاح عمومی برای گوشت و سبزیجات سوخاری و کبابی
  • ماکی (Maki) : برنج و مواد پر شده در جلبک دریایی (معمولاً رول سوشی نامیده می شود)
  • ماساگو (Masago) : تخم ماهی کاپلین که رنگ آن نارنجی است.
  • میسو (Miso) : یک چاشنی سنتی ژاپنی
  • موچی (Mochi) : دسری نرم و جویدنی تهیه شده از برنج
  • ناسو (Nasu) : بادمجان
  • نِگی (Negi) : پیازچه
  • هوتاته( Hotate) : گوش ماهی
  • تاکو (Taco ) : هشت پا
  • اونی ( Uni) : خارپشت دریایی
  • نیگیری (Nigiri) : ماهی خامی که روی برنج سرکه‌ای فشرده شده سرو می شود.
  • اوماکاسه (Omakase) : انتخاب آشپز
  • پوکه (Poke) : سالاد ماهی خام به عنوان پیش غذا که در غذاهای هاوایی و گاهی اوقات به عنوان یک غذای اصلی سرو می‌شود.
  • پونزو (Ponzu) : یک سس ژاپنی که از سس سویا ، آب لیمو ترش ، سرکه و پولک ماهی درست شده است.
  • روئه (Roe): تخم ماهی
  • ساکه (Sake) : شراب برنج ژاپنی
  • اوناگی / آناگو (Unagi/Anago) : مارماهی- اوناگی به آب شیرین و آناگو به آب شور اطلاق می شود.
  • ساشیمی (Sashimi) : گوشت برش داده شده ماهی خام که بدون برنج سرو می شود.
  • شیسو (Shiso) : نوعی گیاه ژاپنی مانند نعناع
  • سریراچا (Sriracha) : نوعی سس شیرین و تند
  • تِبا (Teba) : بال مرغ
  • تِکا (Tekka) : نوعی چاشنی ژاپنی که از تعدادی سبزیجات ریشه ای (ریشه های بیدمشک بزرگ، هویج، ریشه زنجبیل و ریشه نیلوفر آبی) تشکیل شده است که با هم زدن سرخ شده و به صورت پودر غلیظ آب پز شده اند.
  • تِماکی (Temaki) رول دستی: برنج و ماهی بصورت مخروطی شکل در جلبک دریایی رول می‌شوند.
  • تِمپورا (Tempura) : نوعی شیوه طبخ که در آن دور مواد را با خمیر سبک می پوشانند و سپس سرخ می‌کنند.
  • تنتسویو (Tentsuyu) : نوعی سس مخصوص ژاپنی برای تمپورا
  • توبیکو (Tobiko) : تخم ماهی پرنده که معمولا نارنجی است اما سیاه و سبز آن هم پیدا میشود.
  • تورو (Toro) : شکم ماهی
  • اودون (Udon) : نوع نودل زخیم که با آرد گندم درست می شود.
  • اومه (Ume) : نوعی ترشی آلو
  • اوزورا (Uzura) : بلدرچین
  • واکامه (Wakame) : نوعی جلبک دریایی
  • یاکی توری (Yaki Tori) : نوعی مرغ کبابی ژاپنی
  • یاکیسوبا (Yakisoba) : نوعی نودل از جنس گندم سیاه که سرخ شده است.
  • یاماگوبو (Yamagobo) : نوعی ترشی ژاپنی تهیه شده از ریشه گیاه بابا آدم
  • یوزو (Yuzu) : نوعی از مرکبات از گونه پرتقال و نارنگی
  • هاماچی( Hamachi) : ماهی دم زرد

وسایل مورد نیاز برای تهیه سوشی

 

هانگیری : ظرف چوبی مخصوص که هنگام اضافه کردن سرکه به برنج به کار می‌رود. چوب باعث جذب سریع آب اضافی برنج می‌شود.

شاموجی : کفگیر چوبی برنج

بادبزن : برای خنک کردن سریع برنج سوشی

ماکی‌یاکی نابه : ماهیتابه مخصوص برای تهیه رول تخم‌مرغ یا تاماگویاکی

اوشی‌زوشی هاکو : قالب مخصوص برای تهیه اوشی‌زوشی یا سوشی فشاری

ماکی‌سو یا حصیر سوشی : حصیر مخصوص برای پیچاندن سوشی و رول کردن آن

انواع سوشی

از زمانی که سوشی برای اولین بار خارج از کشور ژاپن محبوبیت کسب کرد، رسپی های بی شماری از آن در سر تا سر جهان بوجود آمد که بر اساس ذائقه مردم و ویژگی های هر منطقه، بومی سازی شده است. در ادامه ما شما را با انواع سوشی هایی که در خود کشور ژاپن و خارج از آن سرو می شوند آشنا می کنیم :

گونه های مختلف سوشی عبارتند از :

  1. ناره‌ زوشی
  2. نیگیری ‌زوشی یا سوشی ادو
  3. ماکی ‌زوشی
  4. ایناری ‌زوشی
  5. چیراشی‌ زوشی
  6. اوشی ‌زوشی
  7. سوشی گیاهی
  8. گونه‌های غیر ژاپنی
  1. ناره‌ زوشی : در بالاتر به این گونه از سوشی قدیمی اشاره مفصل کردیم . گونه ای که به وسیله تخمیر برنج ماهی ها طعم دار میشوند به این صورت که  نخست به ماهی نمک زده شده در در لابلای برنج قرار گرفته و سپس سنگ یا وزنهٔ سنگینی بر سر آن قرار می‌گیرد و مدت زمان طولانی ای کنار گذاشته میشود . سپس برنج را دور ریخته و فقط از ماهی استفاده میشود .
  2. نیگیری زوشی یا سوشی ادو : معنی لغوی این گونه از سوشی ، ماهی بر روی برنج با طعم سرکه است .  این سوشی از ترکیب و چسباندن برنج، واسابی و نتا توسط آشپز سوشی درست می‌شود. اندازهٔ آن معمولاً به حد یک لقمه و به طول یک بند انگشت در نظر گرفته می‌شود. برنج بکار رفته میان ۱۸ تا ۲۵ گرم وزن دارد. لایه بالایی و بر روی برنج نتا یا مواد غذایی مکمل قرار می‌گیرد همچنین مابین برنج و نتا نیز معمولاً کمی خمیر واسابی یا ترب کوهی ژاپنی قرار داده می‌شود.
  3. ماکی ‌زوشی : این نوع سوشی در واقع همان سوشی هایی است که در دنیا مدل های مختلفش رایج است و به آن ( رول سوشی ) نیز میگویند . طرز تهیه آن به این صورت است که روی جلبک نوری اول برنج مخصوص سوشی قرار می‌گیرد و بر روی آن مواد سوشی مانند ماهی، خوراک‌های دریایی، سبزیجات (مانند خیار)و  …  قرار گرفته و با به‌کارگیری حصیری به نام ماکی‌سو مواد به شکل رول در می‌آیند و هنگام خوردن آن را برش میزنند که بر حسب تعداد مواد لای برنج و شکل پیچیدن و ضخامت برش به مدلهای مختلفی تقسیم میشود که عبارتند از :
  4. هوسوماکی (رول نازک) : قطر رول کم و حدود ۳ سانتیمتر است و فقط یک ماده نتا در داخل برنج آن گذاشته میشود.
  5. چوماکی(رول متوسط) : قطر رول در حد متوسط است و بیشتر از یک ماده نتا داخل برنج میگذارند.
  6. فوتوماکی (رول بزرگ) : قطر رول بزرگ است و در داخل رول ممکن است گل یا شکل‌های مخصوص طراحی شود.
  7. تِه‌ماکی(سوشی قیفی) : شکل سوشی شبیه قیف بستنی است و با دست پیچانده می‌شود.
  8. اوراماکی(پشت‌به‌رو) :سبکی است که در خارج از ژاپن بوجود آمده‌است. در این سبک سطح بیرونی رول، برنج است.
  9. اِهُو ماکی : در روز جشن بهاری یا ستسوبون تهیه می‌شود.
  10. گونکان‌ماکی : به معنی «رول کشتی جنگی» است. گونه‌ای است که جلبک نٌوری به دور یک قطعه برنج پیچیده می‌شود. نقش نوری ایجاد دیواره‌ای بر سر سوشی است. شکل آن به گونه‌ای است که مانع از افتادن مواد لغزنده مانند تخم ماهی‌ها از روی سوشی می‌شود.

هوسوماکی یا همان رول نازک نیز بر اساس مواد داخلش انواع مختلفی دارد :

  • آناکیوماکی: داخل رول ماهی آناگو (مارماهی) و خیار و واسابی قرار دارد.
    • تکّاماکی: داخل رول ماگوروی قرمز (ماهی تن بخش قرمز رنگ) قرار دارد.
    • نگی‌تورو ماکی: داخل رول توروی ماگورو (بخش چرب ماهی تن) و تره‌فرنگی قرار دارد.
    • توروتاکوماکی: داخل رول هشت‌پا یا به ژاپنی تاکو قرار دارد.
    • کانپیوماکی: داخل رول کانپیو قرار دارد که به آن با سس سویا و شکر مزه داده شده‌است.
    • اومه جیسو ماکی: داخل آن اومه‌بوشی و تاکوآن یا (شور دایکون یا شور ترب بزرگ ژاپنی) قرار دارد.
    • تاکوآن‌ماکی: داخل آن تاکوآن (شور دایکون یا شور ترب ژاپنی) خورد شده و کنجد و شیسو (یک گونه نعناع) قرار دارد.
    • ناتوماکی: داخل رول ناتو قرار دارد.
    • هیموکیوماکی: داخل آن آکاگای (صدف قرمز) و خیار قرار دارد. ترکیب رنگ قرمز با سبز و رنگ سفید برنج و همچنین رنگ سیاه نوری زیباست.
    • شینامایوماکی: داخل آن سس مایونز و کندمای سرو ماهی تن قرار دارد.
    • کاپاماکی: داخل رول خیار قرار دارد.
  • ایناری زوشی : غذایی دولایه است که لایهٔ بیرونی آن را آبوراآگهای (فراورده‌ای از سویا) که در ضمن پختن شدن طعم ترش‌وشیرین به آن داده می‌شود، تشکیل می‌دهد و وسط آن با برنج سوشی پر می‌شود. ین گونه سوشی در اوایل قرن نوزدهم در شهر تویوکاوا در استان آیچی به وجود آمده‌است.
  • چیراشی‌زوشی : سوشی پراکنده یا بارازوشی یک گونه سوشی است که بیشتر خانگی ست . هیچ فرمول تعیین شده برای مواد سوشی پراکنده وجود ندارد و بر حسب هر منطقه، متفاوت است. به‌طورکلی این گونه سوشی به دو گروه تقسیم می‌شود.

 – سبک سوشی پراکندهٔ کانتو (شرق ژاپن) یا ناما چیرازوشی (سوشی پراکندهٔ خام): موادِ سوشی که بیشتر    خام هستند مانند ساشی‌می، هنرمندانه در بالای برنج سوشی را در یک ظرف مخصوص چیده می‌شود.

 – سبک سوشی پراکندهٔ کانسای (غرب ژاپن): مواد تشکیل دهنده پخته یا نپخته در داخل برنج در یک ظرف مخلوط می‌شوند.

  • اوشی‌زوشی : سوشی فشاری یا هاکوزوشی (سوشی جعبه‌ای) نیز شناخته می‌شود. این گونه سوشی با قالب‌های چوبی مخصوص به نام جعبهٔ پرس سوشی تهیه می‌شود که مواد لازم در لابلای برنج سوشی گذاشته شده و نصف روز در داخل جعبهٔ قالب تحت فشار قرار می‌گیرند تا بهم فشرده شده و شکلی بهم پیوسته پیدا کنند.
  • سوشی گیاهی : گونه‌ای سوشی است که به‌جای ماهی تنها از مواد گیاهی مانند برنج، سومشی، ادویه، زنجبیل، و سبزیجات استفاده می‌شود.
  1. سوشی های غیر ژاپنی : رفته رفته سوشی در کشورهای دیگر هم طرفدارهای پر و پا قرصی پیدا کرد و هر منطقه ای بنا بر ذائقه مردمانش محتویات این غذای خوشمزه را تغییر داد و تا جاییکه امروزه تنوع سوشی ها بیشمار شده است . در ادامه به معرفی سوشی های مطرح در کشورهایی غیر از ژاپن میپردازیم :

سوشی های آمریکا یی : یکی از معروفترین سوشی های غیر ژاپنی در دنیا ” کالیفرنیارول ” است که در دهه 60 میلادی در محله ژاپنیها در کالیفرنیا ابداع شد . این سوشی معمولاً با خرچنگ و آووکادوو و مایونز درست میشود .

کاترپیلار رول (  سطح بیرونی با آواکادو پوشانده می‌شود و داخل رول مارماهی، پنیر خامه‌ای است .) ،  رینبو رول (روی سطح خارجی کالیفرنیا رول بجای توبیکو یا کنجد، سالمون، آواکادو، میگو قرار می‌گیرد. طرز چیدن سوشی بخاطر رنگارنگ بودن مواد خارجی به رنگین‌کمان شباهت دارد ) ،

 اسپایسی تونا رول (داخل مایونز چاشنی‌های تند مختلف مانند سس تاباسکو یا سس رایو ریخته شده و سپس ماهی تن در این سس خوابانده شده در داخل رول قرار می‌گیرد.) ،

تمپورا رول (داخل رول تمپورا یا میگوی سرخ شده است ) ،

 اسپایدر رول ( قسمت پای خرچنگ نرم پوسته به‌طور کامل پخته شده و سپس به همراه سس مایونز و آواکادو در داخل رول قرار داده می‌شود.) ،

 دراگون رول (سطح خارجی رول آواکادوی نازک و داخل رول خیار و مارماهی، میگو است.) ،

والکانو رول (محتوای داخل آن متفاوت خواهد بود ، اما با نوعی روکش تزیین شده است که به نظر می رسد رول در حال انفجار است.) ،

فیلادلفیا رول (ماهی قزل آلا ، آووکادو ، پنیر خامه ای) ،

سانفراسیسکو رول ، نیویورک رول ، لاس وگاس رول ، تگزاس رول ، هاوائین رول، آلاسکارول ، کانادین رول ، تریاکی رول ، اسکورپیون رول ، اسنک رول ، کابوی رول ، و سیاتل رول

تانبیکو رول : این سوشی مخصوص مکزیک میباشد و طعمی تند و تیز مطابق با آن مناطق دارد.

–  ته‌ما کریاس و مانکی رول : این سوشی ها برزیلی هستند و ته ما کریاس به شکل قیفی است و مانکی رول شامل میوه هایی مانند موز، انبه، توت فرنگی با سس شکلات است و بیشتر دسر به حساب می آید.

هات فیلادلفیا رول : این سوشی در کور پرتغال رواج دارد و از مارچوبه، انبه، سالمون، توبیکو (تخم ماهی پرنده) و پنیر خامه‌ای در آن استفاده می‌شود. رول پس از پیچیده شدن در پودر نان زده شده و سرخ می‌شود.

بیوتیفول رول :  سوشی کاناداییست که داخل رول با صدف هوتاته، سس مایونز و ادویه پر شده‌است.

تری‌یاکی رول : مخصوص استرالیا است و در آن مرغ با طعم تریاکی است .

سوشی با سوی رول : در فرانسه به‌جای جلبک نوُری از کاغذ برنج استفاده می‌شود و سوی رول نام دارد.

گولدن کالیفرنیا رول : سوشی هلندی

روشین کراب رول : این رول روسیه ای است و خرچنگ و پنیر خامه‌ای در ان  بکار رفته و سطح خارجی آن با کنجد و توبیکو پوشانده می‌شود.

–  اُرگانیک سوشی : مختص سنگاپور است و بیشتر حاوی سبزیجاته . برنج سوشی با سبزیجات مختلف پخته می‌شود و رنگ انها را به خود میگیرد برای مثال با هویج پخته می‌شودو نارنجی میشود.

لیست سایر سوشی های ژاپنی ومواد تشکیل دهنده انها به اختصار عبارتند از :

  • آجی       (Horse mackerel)     گیش‌ماهیان         
  • آکاگای    (Red clam)               یک نوع صدف   
  • آماابی     (Sweet shrimp)        میگوی صورتی آلاسکا نوعی میگوی شیرین مزه        
  • آناگو      (Conger eel)           مارماهی
  • آئویاگی یا باکاگای (Surf clam)    یک نوع صدف   
  • آوابی      (Abalone)                 صدف گوش دریا 
  • ابی        (shrimp)                    میگو     
  • انگاوا     (Engawa)                  یک قسمت از بدن ماهی     
  • اوتورو   ( (Tuna Fatty            ماگوروی یا ماهی تن پر چربی       
  • اوناگی    (Japanese eel)         مارماهی پخته     
  • اونی      (Sea urchin)                 توتیای دریایی
  • ایکا       (Cuttlefish, Squid)        ماهی مرکب، سپیداج   
  • ایکورا    (Salmon roe  )               تخم ماهی سالمون
  • ایناری‌زوشی   (Bean curd pouched)  برنج داخل آبوراآگه یا فرآوردهٔ سویا 
  • ایواشی    (Sardine)                        ماهی ساردین           
  • باتّرا      ((Mackerel (Pressed-sushi نوعی سوشی فشاری ، غذای سنتی اوزاکا      
  • بوری     (Yellowtail)                   یک نوع از گیش‌ماهیان
  • تای        (Red sea bream)          یک نوع از شانک‌ماهیان         
  • تاکو       (Octopus)                    هشت‌پا         
  • تاماگو    (Omelet)                       املت تخم‌مرغ 
  • تکّاماکی  (Tuna roll)                   رول نازک ماهی تن     
  • تسوبوگای  (Whelk)                     حلزون نفیر    
  • تسونا     (Tuna salad)                کنسرو ماهی تن و مایونزو گونکان‌ماکی   
  • توبیکو    (Tobiko )                       یک نوع (گونکان‌ماکی)تخم ماهی
  • چوتورو  ( (Tuna (Semi-fatty    قسمت نیمه چرب ماهی تن         
  • سابازوشی (Mackerel)                ماهی اسقمری
  • سالمون ساکه        (Salmon)          سالمون ، ماهی آزاد      
  • سانما      (Pacific saury)            یکی از انواع پرتو بالگان                       
  • سایوری  (Japanese halfbeak )  یکی از انواع نیم‌منقارماهیان       
  • سوزوکی (Sea bass)               از انواع صوف ماهی سانان         
  • شاکو      (Mantis shrimp)           میگو  
  • شیرااوئو (Whitefish)                 یخ‌ماهیان         
  • شیراکو   (‘white children’)        منی ماهی        
  • شیمه‌سابا (Mackerel)                ماهی خال‌خالی  
  • کاپّاماکی (Cucumber roll)           رول نازک خیار           
  • کانپیوماکی           (Kanpyo roll)    رول کانپیو     
  • کاتسوئو (Skipjack, Bonito)      هوور مسقطی    
  • کاره‌ی                      از دسته کفشک ماهیان                                        
  • کازونوکو  ( Herring roe)           نوعی تخم ماهی ریز به رنگ زرد روشن     
  • کانپاچی  (Greater amberjack )    عنبرماهی بزرگ       
  • کانی      (Crab)                         خرچنگ          
  • کانی سالادا ( Crab)                     گونکان‌ماکی سالاد خرچنگ         
  • کانی‌میسو            (Crab )           احشای خرچنگ 
  • کُن گونکان‌ماکی    (Corn gunkanmaki) ذرت     
  • کوهادا یا کونوشیرو  (Gizzard shad, Dorosoma)         ساردین خال‌دار    
  • کوروماابی           ((Prawn (Raw           میگوی ببری ژاپنی به صورت خام یا بخارپز 
  • کیسو      (Whiting)                  شورت‌ماهیان      
  • گسو       (Squid)                     پای ماهی مرکب  
  • ماگورو (آکامی)  ( (Tuna (Non-fatty      قسمت کم چربی ماهی تن   
  • منتایکو   (Pollock roe)             تخم ماهی           
  • میروگای (Geoduck)                صدف   
  • ناتّو       (Natto )                     به‌صورت رول یا گونکان‌ماکی       
  • ناتّو اوکورا                                 گونکان‌ماکی حاوی ناتّو و بامیه       
  • ناسو      (Eggplant)                بادنجان به صورت ترشی یا شور    
  • نگی‌تورو ((Maguro (toro          ماهی تن خوردشده به شکل گونکان‌ماکی        
  • هاماگوری ((Clam (Boiled یا Meretrix lusoria    صدف پخته     
  • هاماچی   (Young yellowtail)               از انواع گیش ماهیان
  • هیرامه    (Olive flounder)                   کفشک زیتونی    
  • هوتاته‌گای (Ezo giant scallop)            گوش‌ماهی یسو

ارزش غذایی سوشی

پایه اصلی این غذا برنج است که منبع مهمی از پروتئین و کربوهیدرات است . برنج با سرکه مخلوط میشود که سرکه خاصیت ضدباکتریایی دارد و در هضم غذا مؤثر است.اما از مهمترین مواد مورد نیاز برای تهیه سوشی ماهی ها هستند که دارای پروتئین بالا ، ویتامین ب۱۲ و ید میباشند و کم کالری و کم چربی نیز هستند همینطور ماهی هایی مثل ماهی سالمون یا تن سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند . جلبک نوری‌ نیز بسیار مغذیست و حاوی پروتئین و مواد معدنی ای مانند ید و همینطور رتینول (ویتامین آ)، تیامین (ب۱) و نیاسین (ب۳) است.

واسابی پتاسیم و ویتامین ث دارد و همراه زنجبیل دارای خاصیت ضدباکتریایی هستند و به هضم غذا کمک می‌کنند و بهترین چاشنی برای این غذا به شمار می آیند . سایر سبزیجات هم سرشار از کربوهیدرات، مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند. در نهایت سوشی به خاطر داشتن این مواد به‌عنوان یک غذای بسیار سالم شناخته میشود .     

تفاوت سوشی و ساشیمی   

همانطور که گفتیم سوشی شامل مواد مختلفی است که به همراه ورق نوری و برنج رول میشود و یا بصورت ماکی ( Maki ) یعنی رول شده به شکلی که جلبک دریایی در بیرون قرار دارد، یا به صورت اوراماکی( Uramaki) که برنج لایه بیرونی و جلبک دریایی در درون قرار دارد ، یا تماکی (Temaki) که مخروطی شکل است که با دست رول می شود سرو میشود . اما ساشیمی یک بشقاب از گوشت آبزیان است نه صرفا ماهی ، که به شکل ورقه های خیلی نازک متبحرانه برش میخورد و عمدتا خام سرو میشود . اکثرا در کنار سوشی ساشیمی هم سرو میکنند .

طرز تهیه انواع سوشی

برای تهیه انواع رول های سوشی رایج در ابتدا مواد برنجی که پایه اصلی سوشی است را طبق دستور زیر اماده کنید :

برنج ژاپنی یا دانه کوتاه یا شکسته ایرانی2 لیوان
آب2.5 لیوان
شکر1 قاشق چایخوری
نمک1 قاشق چایخوری
سرکه برنجنصف فنجان

برنج و اب را روی حرارت متوسط با در بسته قرار میدهیم تا کاملا بدون اب و پخته شود سپس به داخل ظرف دیگری منتقل میکنیم و با بقیه مواد مخلوط کرده سپس زمان میدهیم تا کاملا خنک شود .

طرز تهیه سوشی مرغ تریاکی

مواد میانی برای یک رول سوشی مرغ تریاکی

ورقه جلبک مخصوص سوشی (نوری)1 عدد
فیله مرغ1 عدد
سس تریاکینصف قاشق چایخوری
آووکادو2 الی 3 برش نواری و نازک
خیار 2 الی 3 برش نواری و نازک
هویج2 الی 3 برش نواری و نازک

ابتدا فیله مرغ را به سس تریاکی اغشته کرده و داخل تابه کاملا سرخ میکنیم تا پخته شود سپس به شکل نواری برش میدهیم . یک عدد جلبک را روی صفحه بامبوی مخصوص سوشی میگذاریم و از برنجی که در بالا طرز تهیه ان گفته شد به اندازه یک پرتقال برمیداریم و با دست انرا روی جلبک به شکل یکنواخت پهن میکنیم ، از بالا و پایین دو سانت بدون برنج بماند . حالا برشهای مرغ ، آووکادو خیار و هویج را مرتب روی برنجها میچینیم و با کمک صفحه بامبو رول میکنیم . در نهایت به قطر 2 سانت برش میزنیم و با سویا سس یا واسابی سرو کنید .

طرز تهیه سوشی گوشت

مواد میانی برای یک رول سوشی گوشت

ورقه جلبک مخصوص سوشی ( نوری)1 عدد
گوشت فیله گوساله100 گرم
سویا سس1 قاشق غذاخوری
فلفل سیاهبه مقدار لازم
پیازچه 2 الی 3 برش نواری و نازک
فلفل دلمه قرمز 2 الی 3 برش نواری و نازک
کرفس 2 الی 3 برش نواری و نازک
کنجد سیاهیه قاشق مرباخوری

گوشت را داخل سویا سس بغلتانید تا مزده دار شود سپس با کمی روغن در تابه بپزید و روی ان هنگام پخت کمی فلفل بپاشید . بعد از پخت چند دقیقه استراحت دهید و نواری و نازک گوشت را برش بزنید .

رو ی صفحه بامبو کمی کنجد سیاه بپاشید سپس از برنجی که در بالا طرز تهیه ان گفته شد به اندازه یک پرتقال برمیداریم و با دست انرا به شکل یکنواخت پهن میکنیم سپس یک عدد جلبک روی ان گذاشته و بعد برشهای گوشت  و سبزیجات را روی جلبک میچینیم و رول میکنیم . در نهایت بعد از برش زدن برای سرو هم کمی سویا سس میتوانید روی ان بریزید و با واسابی و ترشی زنجبیل سرو کنید .

طرز تهیه سوشی سالمون

مواد میانی برای یک رول سوشی سالمون

فیله سالمون دودی مخصوص سوشیچند ورقه خیلی نازک
ورقه جلبک مخصوص سوشی (نوری)1 عدد
آووکادو2 الی 3 برش نواری و نازک
هویج2 الی 3 برش نواری و نازک

مطابق دستورهای بالا برای پیچیدن رول سوشیتان عمل کنید با این تفاوت که روی برنج ورقه های سالمون دودی و آووکادو و هویج رو جاگذاری کنید .

طرز تهیه سوشی سبزیجات

شما میتوانید به دلخواه سبزیجات مورد علاقه تان را برشهای خلالی نازک بزنید و روی جلبک نوری و برنج مخصوص گذاشته و رول کنید و همراه چاشنی هایی مثل واسابی و سویا سس نوش جان کنید . سبزیجات پیشنهادی : خیار ، هویج تازه ، تره فرنگی ، آووکادو ، مارچوبه ، فلفل دلمه …

18 مدل سس سوشی

به ترتیب از چپ به راست : واسابی ، سویا سس ، گاری

در واقع سس های سوشی یک افزودنی مدرن هستند و در دوران قدیم و سوشی های سنتی از سس استفاده نمیشده . اما امروزه برای بهبود طعم ماهی ها و در بر گرفتن سلایق مختلف ، سس های متفاوتی برای مزه دار کردن ویا سرو در کنار سوشی موجود است که برخی از آنها عبارتند از :

1- سس اوناگی یا نیتسومه (unagi or nitsume sauce )

2- انواع مختلف سس سویا (Soy Sauce )

3- سس تاماری (Tamari Soy Sauce)

4- سس تریاکی (Teriyaki Marinade & Sauce)

5- سس تونکاتسو(Tonkatsu Sauce)

6- سس واسابی (Wasabi Sauce)

7- سس سوشی وگان ، آمینوهای مایع نارگیل (Liquid Aminos)

8- سس سوشی مایونز قرمز تند (Sriracha Mayo)

9- سس کنجد خامه‌ای برشته شده (Creamy Deep Roasted Sesame)

10- سس ماهی تایلندی (Thai Fish Sauce)

11- سس انبه (Mango Sauce)

12- سس پونزو یا مرکبات-سویا (Ponzu Sauce)

13- سس سفید ساکورا (Sakura Sauce)

14- سس بدون سویا (Sauce No Soy)

15- سس سویا شیرین یا نیکیری (Sweet Soy Glaze)

16- سس مایونز زنجبیلی (Ginger Mayo Sauce)

17- سس هویج زنجبیلی (Carrot Ginger Sauce)

18- سس تند کره ای (Korean Spicy Sauce)

اگر دوست دارید طرز تهیه چندتا از سس هایی که نام بردیم رو یاد بگیرید با ما در ادامه همراه باشید :

طرز تهیه سس اوناگی یا نیتسومه (unagi or nitsume sauce )

این سس دارای طعم شیرین و نمکی است که با اکثر غذاهای سوشی مطابقت دارد اما بیشتر به آن سس مارماهی میگویند.

نصف فنجان سس سویا و نصف فنجان میرین ( (mirin(شراب شیرین ژاپنی) و نصف فنجان شکر سفید را داخل قابلمه ای روی حرارت بگذارید تابجوشد و از حجم آن سه چهارم باقی بماند. میتوانید این سس را داخل ظرف شیشه ای و در یخچال نگهداری کنید .

طرز تهیه سس تریاکی خانگی (Teriyaki Marinade & Sauce)

  • زنجبیل تازه به اندازه 1 سانت
  • 1 قاشق چایخوری روغن کنجد
  • 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون
  • ¼ پیمانه (50 گرم) شکر قهوه ای
  • 150 میلی لیتر سس سویا
  • 150 میلی لیتر آب یا ساکه شراب برنج ژاپنی
  • کنجد بو داده (اختیاری)

ابتدا زنجبیل تازه را پوست کنده و به همراه سیر، کاملاً ریز کنید. روغن زیتون و کنجد را در تابه ای ریخته و روی حرارت متوسط بگذارید تا گرم شوند. سیر و زنجبیل را در روغن ریخته تا کمی سبک شده و قهوه ای شوند و احتیاج به سرخ شدن زیاد ندارند. آب و شکر قهوه ای را اضافه کرده و هم بزنید و اجازه دهید شکرها کاملا حل شوند. سس سویا را اضافه کرده و روی حرارت متوسط مخلوط را هم بزنید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید 15 تا 20 دقیقه بپزد تا سس کمی غلیظ شود. در اخر به دلخواه میتوانید دانه های کنجد را اضافه کنید.

طرز تهیه سس تند کره ای (Korean Spicy Sauce)

  • 6 قاشق غذاخوری (102 گرم) رب فلفل قرمزتند
  • 2 قاشق غذاخوری (26 گرم) شکر
  • 6 میلی لیتر سس سویا
  • 6 میلی لیتر آب یا ساکه شراب برنج ژاپنی
  • 7 میلی لیتر روغن کنجد
  • 8 گرم سیر رنده شده
  • 30 میلی لیتر آب سیب
  • 6 گرم دانه کنجد بوداده

برای تهیه این سس کافیست فقط مواد بالا را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا دانه های شکر حل شوند .

طرز تهیه سس هویج و زنجبیل (Carrot Ginger Sauce)

  • دو عدد هویج پوست کنده و خرد شده
  • 7 تا 10 سانتی متر زنجبیل تازه
  • دو قاشق غذاخوری عسل

هویج و نصف زنجبیل ها را خرد کرده و بپزید.سپس هویج و زنجبیل چخته و نصف دیگر خام ان و عسل را در غذاساز مخلوط کنید تا سس اماده شود .

طرز تهیه سس تونکاتسو(Tonkatsu Sauce)

  • ½ فنجان سس کچاپ
  • 1 قاشق چایخوری سس وُرسترشر(Worcestershire) 
  • 1 قاشق غذاخوری شکر قهوه ای
  • 2 قاشق غذاخوری سس سویا
  • 1 قاشق غذاخوری میرین (mirin) (شراب شیرین ژاپنی)
  • 1 قاشق چایخوری زنجبیل تازه رنده شده
  • یک حبه کوچک سیر ، خرد شده

برای تهیه این سس کافیست فقط مواد بالا را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا دانه های شکر حل شوند .سپس 30 دقیقه انرا استراحت دهید تا سس اماده شود.

طرز تهیه سس واسابی (Wasabi Sauce)

  • ¼  فنجان آب
  • ¼ پودر واسابی
  • ½  قاشق چایخوری نمک هیمالیایی
  • ¼ فنجان روغن نباتی
  • 1 قاشق غذاخوری خردل
  • ¼  فنجان سرکه برنج

برای تهیه این سس کافیست فقط مواد بالا را داخل غذاساز با هم مخلوط کنید .این سس را می توانید تا یک ماه در یخچال نگهداری کنید .

نکات جالب درباره سوشی

  • سوشی غذایی ست که با دست درست میشود پس بهتر است آنرا با دست نیز میل کنید اما اگر تمایلی به این کار ندارید پس انرا با چاپستیک نوش جان کنید واگر بلد نیستید نگران نباشید گارسونها میتوانند به شما اموزش دهند .
  • به آشپزان سوشی، تایشو ( Taisho ) و یا سوشی مستر ( Sushi Master ) گفته می شود. نکته جالبی که در رابطه با تایشو ها دیده می شود این است که آنها درست کردن سوشی و آشپزی را یک هنر همانند نقاشی می دانند. درست است که بسیاری از آشپزان و یا حتی مردم عادی با تایشو ها هم نظر هستند و آشپزی را یک هنر می دانند، اما وجه تمایز تایشو ها این است که آنها به معنای واقعی سوشی درست کردن را یک هنر خوانده و دهه های متوالی از عمرشان را صرف تمرین برای بهتر شدن در آن می کنند، آنها شیوه و ادبیات خاص خود را در تمامی مراحل درست کردن سوشی بکار برده و سعی دارند که لذت بخش ترین و لذیذ ترین تجربه ممکن را برای مشتریان خود به ارمغان بیاورند.
  • هدر دادن سس سویا بی احترامی است. لطفا سویا سس را روی سوشی خودتان خالی نکنید ، روش درست این است که انرا داخل کاسه کوچکی ریخته و رول سوشی خود را داخل ان بزنید و حتی با لبه کاسه مقدار اضافی انرا نیز بگیرید تا چکه نکند .

منابع :

en.wikipedia.org

fa.wikipedia.org

delishably.com

wikihow.com

دسته بندی اطلاعات عمومی
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
No products in the cart.
ورود به سایت